Arbuz

W stanie dzikim do dziś można go spotkać  na południu Afryki. Buszmeni z Kalahari nazywają go „tsama” i od wieków wykorzystują jako źródło wody i pożywienia. Stąd przeniesiony został do Egiptu, co potwierdzają liczne freski oraz znaleziska archeologiczne. Potem pojawił

f;">Arbuz nadziewany malinami: średniej wielkości kawon umyć, odkroić od strony ogonka plaster około 3-centymetrowej grubości, wydrążyć sporo miąższu i pokroić go w kostkę. Dodać około 100 g umytych i osuszonych malin, wymieszać i napełnić tą sałatką wydrążony arbuz. Gwoli uczciwości należy dodać, że potrawa ta jest jeszcze lepsza, jeśli nadzienie doprawimy słodkim syropem lub likierem – pamiętajmy jednak, że wtedy przestaje być dietetyczna. Ten wariant wypróbujmy raczej w dniu, kiedy nie jesteśmy na diecie.

Podwieczorek

Sałatka ze 100 g malin i pokrojonej w kostkę brzoskwini, szklanka soku z arbuza: dojrzałego arbuza pokroić w plastry, usunąć pestki, oddzielić miąższ od skórki. Wycisnąć lub przepuścić przez sokowirówkę. Schłodzić w lodówce.

 

Kolacja

Galaretka arbuzowa. Potrzebne są: 500 g miąższu arbuza, szklanka niesłodzonego soku brzoskwiniowego, 4 łyżeczki żelatyny, płaska łyżeczka cukru. Arbuz pokroić w kostkę, rozłożyć do 4 kompotierek, rozpuścić żelatynę w 1/2 szklanki gorącej wody, dodać sok, cukier, wymieszać. Przestudzić. Gdy żelatyna zacznie krzepnąć, zalać nią miąższ arbuza. Można zjeść tej galaretki nawet 2 porcje, resztę przechowujemy w lodówce i zjadamy następnego dnia na pierwsze lub drugie śniadanie.

Kolejnego dnia można brzoskwinie i maliny zastąpić innymi owocami, żeby się nie zrobiło nudno.

 

 

Sałatka rybna

250 g mintaja lub innej ryby o białym mięsie, 300 g arbuza, szklanka ugotowanego na sypko ryżu, sok i skórka z cytryny, łodyga selera naciowego, 2-3 marchewki, kawałek korzenia imbiru, sól, cukier, cynamon, olej, natka pietruszki.

Zagotować szklankę wody. Dodać oczyszczone marchewki i seler, doprawić do smaku solą i cukrem. Do wrzątku włożyć pokrojoną rybę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5-8 minut. Ostudzić, osączyć. Z arbuza odkroić twardą skórę, miąższ pokroić w kostkę. Wymieszać z rybą, jarzynami i ugotowanym ryżem. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem, cynamonem i olejem. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

Arbuzy po rosyjsku

Niewielkie arbuzy umyć, nakłuć w kilku miejscach drewnianą szpilą, ułożyć w beczułce i zalać roztworem przygotowanym z wody i soli – na 10 l wody około 600 g soli. Beczułkę zamknąć, docisnąć kamieniem. Trzymać przez 30 dni  w miejscu, gdzie temperatura wynosi do 15 stopni C .

 

Arbuz w syropie

Pokrojony, oczyszczony z pestek miąższ arbuza zalać w kompotierkach sy

Autor: Beata Kondysar
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.