Arbuz

W stanie dzikim do dziś można go spotkać  na południu Afryki. Buszmeni z Kalahari nazywają go „tsama” i od wieków wykorzystują jako źródło wody i pożywienia. Stąd przeniesiony został do Egiptu, co potwierdzają liczne freski oraz znaleziska archeologiczne. Potem pojawił

ropem zrobionym (na 300 g arbuza) z 3 łyżek cukru i 3 łyżeczek octu owocowego.

Konfitury ze skórki arbuza

Wydrążyć arbuza, miąższ zjeść. Z twardej skorupy skroić wierzchnią zieloną skórkę, resztę zalać zimną wodą na 2 godziny. Odcedzić, zalać świeżą wodą, zagotować. Zostawić w wodzie na noc. Nazajutrz ugotować prawie do miękkości. Wyjąć, pokroić w drobną kostkę, zważyć. Na 1 kg skórki wziąć 750 g cukru, skropić cukier wodą i ugotować syrop, dodawszy pokrojoną laskę wanilii. Gdy syrop stanie się przezroczysty, włożyć skórkę z arbuza i podgrzewać na małym ogniu, aż także stanie się przezroczysta. Doprawić sokiem z cytryny, rozłożyć do słoików, zamknąć, pasteryzować przez 15 minut. Można używać do dekoracji wypieków.

 

Deser owocowy

Dorodny arbuz, spory melon, 3 brzoskwinie, 2 szklanki borówek, 2 gruszki, 3 łyżki likieru owocowego, kilka łyżeczek cukru waniliowego i soku z cytryny, pokruszone migdały do posypania.

Umyć owoce, te, które tego wymagają, obrać ze skórki. Specjalną łyżeczką (tzw. paryską) wyciąć kulki z miąższu arbuza, melona, gruszek i brzoskwiń. Kiedy już miąższ arbuza jest dokładnie wybrany, wnętrze arbuzowych miseczek skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem waniliowym i wstawić do lodówki. Owocowe kulki delikatnie wymieszać z likierem, odrobiną cukru waniliowego i soku z cytryny (owoce wtedy nie będą ciemniały), nałożyć je do arbuzowych miseczek i ponownie wstawić do lodówki – na godzinę. Przed podaniem posypać migdałami.

Sorbet na upalny dzień

1/2 dużego arbuza, banan, 4 łyżki soku z ananasa, 4 łyżki miodu, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżki słodkiego wina, 3 łyżki syropu malinowego, sok z 1 cytryny, łyżka startej skórki z cytryny, 2 białka, wiórki kokosowe do posypania.

Sok z ananasa zagotować z miodem i cukrem. Do otrzymanego syropu wlać wino i pozostawić do wystygnięcia. Oczyszczony z pestek miąższ z arbuza zmiksować na gładką masę z bananem (bez skóry) i skórką cytrynową. Dodać sok z cytryny i syrop malinowy. Masę owocową połączyć z syropem. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do reszty składników, delikatnie wymieszać. Wstawić do zamrażalnika na 3 godziny. Potem wyjąć, po 10 minutach zmiksować na gładką masę. Ponownie zamrozić. Wyjąć tuż przed podaniem. Nałożyć łyżką do pucharków, posypać wiórkami kokosowymi.

 

OWOCOWA APTEKA

Odwar ze skórki

Umytą, drobno pokrojoną skórkę z arbuza zalać wrzątkiem w proporcji 1 część skórki na 10 części wody i gotować przez 10 minut. Ostudzić, odcedzić. Pić 3 razy dziennie po 1/2 szklanki przed posiłkami przy problemach z nerkami, obrzękach, nadwadze.

Autor: Beata Kondysar
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.