W stanie dzikim do dziś można go spotkać na południu Afryki. Buszmeni z Kalahari nazywają go „tsama” i od wieków wykorzystują jako źródło wody i pożywienia. Stąd przeniesiony został do Egiptu, co potwierdzają liczne freski oraz znaleziska archeologiczne. Potem pojawił
y: tahoma, arial, helvetica, sans-serif; color: #800000;">Proszek ze skórkiUsuszoną skórę arbuza utłuc w moździerzu na proszek. Łyżeczkę tego specyfiku mieszać z łyżką jogurtu naturalnego i zażywać po takiej porcji 2 razy dziennie. Oczyszcza organizm, reguluje trawienie, wspomaga leczenie schorzeń jelita grubego.
Wyciąg z pestek
Zmiażdżone pestki arbuza zalać wodą w proporcji 1:10 i odstawić na 5 godzin. Odcedzić. Można dosłodzić miodem. Pić 3 razy dziennie po 1/2 szklanki przed posiłkami. Pomaga przy obrzękach.
Odwar z pestek
Łyżkę suszonych pestek arbuza zalać 1/2 szklanki wody, gotować 5 minut, odstawić na 2 godziny, odcedzić i pić po łyku w ciągu dnia. Pomaga przy podagrze.
Tonik oczyszczający dla cery tłustej
Wymieszać w równych proporcjach czystą wódkę, sok z arbuza i sok ze świeżego ogórka. Przelać do czystej butelki, szczelnie zamknąć, przechowywać w lodówce. Przecierać tonikiem kilka razy dziennie skórę twarzy przy zaskórnikach, wypryskach, tłustej cerze.
Tonik dla cery suchej
1/2 szklanki soku z arbuza wymieszać z łyżeczką miodu i kilkoma kroplami olejku migdałowego i przecierać płynem twarz przed nałożeniem kremu.
Tonik odświeżający dla każdej cery
Wymieszać sok arbuza z mlekiem w równych proporcjach i przemywać nim skórę twarzy i szyi.
Oliwka dla cery suchej
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z arbuza wymieszać z łyżką olejku migdałowego i smarować tym specyfikiem przesuszoną skórę – także wokół oczu – przed snem. Wygładza, zapobiega powstawaniu zmarszczek.