Maseczki czarownicy

Przeciw szarej cerze - Marchewkę umyć, utrzeć na drobnej tarce, zalać połową szklanki śmietanki lub pełnotłustego mleka, wymieszać i odstawić na godzinę. Nałożyć na twarz, po 15 minutach zmyć letnią wodą. Wklepać krem (o kremach napiszemy innym razem). - Garść posiekanej n



Przeciw szarej cerze

- Marchewkę umyć, utrzeć na drobnej tarce, zalać połową szklanki śmietanki lub pełnotłustego mleka, wymieszać i odstawić na godzinę. Nałożyć na twarz, po 15 minutach zmyć letnią wodą. Wklepać krem (o kremach napiszemy innym razem).

- Garść posiekanej natki pietruszki wymieszać z półtłustym twarożkiem, dobrze rozcierając, następnie rozsmarować na twarzy. Po 20 minutach zmyć letnią wodą.

- Garść suszonej szałwii zalać małą ilością wrzątku (tyle, by powstała papka) i pozostawić, aby listki rozmiękły. Ciepłą (nie gorącą) maseczkę rozsmarować na skórze twarzy. Zmyć letnią wodą po 20 minutach.

- Utrzeć żółtko z łyżką soku z selera, rozsmarować na twarzy, a gdy zaschnie, spłukać ciepłą, a potem chłodną wodą.

- Jeszcze ciepły, ugotowany ziemniak rozgnieść na piure, wymieszać z łyżką śmietanki, nałożyć na twarz, przykryć rzadko tkanym płótnem (dziś może je zastąpić gaza), a potem grubszym i gęstszym (może być po prostu ręcznik) zwilżonym w ciepłej wodzie. Po 10 minutach spłukać najpierw ciepłą, potem chłodną wodą.

- Średniej wielkości korzeń selera obrać, umyć, utrzeć (dziś można też zmiksować), zalać kilkoma łyżkami mleka i odstawić na 5-6 godzin. Następnie nałożyć na twarz. Zmyć po 10 minutach, robiąc przy okazji delikatny masaż okrężnymi ruchami.

- Sporą marchew umyć, obrać, opłukać, ugotować w niewielkiej ilości wody. Miękką rozgnieść i delikatnie wymieszać z białkiem ubitym na sztywną pianę. Tę lekką papkę rozsmarować na twarzy i po 15 minutach zmyć przegotowaną wodą.

- Zmiksować 2 łyżki posiekanej rzeżuchy z dwiema łyżkami oleju lnianego (zamiennie można użyć oliwy z oliwek).
Rozprowadzić na twarzy i po 20 minutach delikatnie zmyć ciepłą wodą.

- 4 łyżki zmielonego owsa (można też użyć płatków owsianych) wymieszać na gęstą papkę ze świeżą słodką śmietanką i rozsmarować na twarzy i szyi. Po około 40 minutach zmyć przegotowaną wodą.

- Ubić na sztywno pianę z białka, wymieszać z 3 łyżkami razowej mąki pszennej i 2 łyżeczkami płynnego miodu. Rozsmarować na twarzy. Po 15 minutach zmyć ciepłą, a potem chłodną wodą.

Uwaga!

Po zmyciu każdej z tych maseczek należy wklepać odpowiedni dla swojej cery i dla pory dnia krem. Heidi także to robiła – produkowała je, oczywiście, według własnych receptur. Ale o tym innym razem.

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.