Kefir

Kefir

Kiedy upał doskwiera, bardzo chętnie sięgamy po kefir, który ma orzeźwiający smak. Na jego bazie można także przygotować pyszny chłodnik lub kolorowe koktajle warzywne i owocowe. Czy rzeczywiście jest tak zdrowy, jak piszą w niektórych książkach czy artykułach...?

ego grzybek nie powinien być zbyt duży (większe ilości powodują nadmierne kwaśnienie mleka), ale mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Taką porcję należy opłukać, włożyć do kamiennego lub emaliowanego garnuszka i zalać surowym, słodkim krowim mlekiem – może być też zimne pasteryzowane (ale nigdy UHT!). Garnuszek nakrywamy małym talerzykiem. Czynności te dobrze jest wykonywać wieczorem. Grzybek powinien stać przez dobę. Następnego dnia należy przygotować plastikowe sitko, drewnianą łyżkę i drugi garnuszek. Grzybek ani mleko nie mogą mieć kontaktu z metalem, ponieważ wtedy tracą swoje cenne właściwości i obumierają. Powstały kefir mieszamy w garnuszku drewnianą łyżką, a następnie przelewamy przez sitko do kubeczka. Ziarna opłukujemy zimną wodą, myjemy garnuszki i powtarzamy cały rytuał. Napój powinien mieć kwaskowaty i winny smak.

W celach leczniczych franciszkanin zalecał pić kefir regularnie przez miesiąc, a następnie zrobić 15–20 dni przerwy. Kurację można powtarzać jedynie 3–4 razy w roku. Przerwać od razu, jeśli tylko pojawią się jakiekolwiek oznaki nietolerancji. Ojciec Sroka pisał także, że po wypiciu kefiru z ziaren nie powinno się jeść ryb konserwowych, tłustych mięs czy zimnych tłustych wędlin.

W przeciwieństwie do ludzi, grzybek przerw nie potrzebuje i w czasie naszego odpoczynku może z niego korzystać ktoś z domowników. Jeśli jednak nie znajdziemy chętnych, a nie chcemy marnować mleka, ziarna można włożyć do woreczka i zamrozić na dowolny czas. Po dwóch dobach od rozmrożenia odzyska swoje zdolności fermentacyjne. W tym miejscu warto wspomnieć o warunkach, w jakich bytuje nasz grzybek. Można go mrozić, ale nigdy podgrzewać ani zalewać mlekiem czy wodą w temperaturze wyższej niż 40 stopni C, bo zginie. Nie toleruje też mocnego oświetlenia, więc lepiej trzy-mać go w nieprzezroczystych naczyniach
lub w chłodnych, zacienionych pomieszczeniach.

Właściwości zdrowotne kefiru przygotowanego za pomocą grzybka są takie same, jak normalnego, kupionego w sklepie kefiru. Jednak ponieważ w procesie przygotowania kefiru w domu wiele osób używa świeżego, pełnotłustego mleka prosto od krowy, dzięki czemu i kefir jest świeżutki, a rytuał jego przyrządzenia chroni napój przed utratą cennych drobnoustrojów i składników odżywczych, jego działanie będzie znacznie silniejsze i skuteczniejsze. Kefir na grzybku tybetańskim będzie posiadał bogatszą florę i dzięki temu będzie bardziej kompleksowo oddziaływał na układ pokarmowy.

Przepisy

Kefir ojca Grande
Litr mleka gotować przez pół godziny na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Przelać do kamiennego naczynia i ostudzić. Dolać szklankę kefiru, naczynie nakryć talerzem i odstawić. Następnego dnia mleko zamieni się w kefir. Z otrzymanej ilości odlać szklankę, a resztę pić 3 razy dziennie po szklance. Zapas posłuży do ponownego zakwaszenia mleka. Ojciec Grande poleca kefir na obniżenie cholesterolu oraz jako środek oczyszczający i zwalczający nowotwory.

Dla urody

Maseczka kefirowa
Rozprowadź kefir wacikiem po twarzy i potrzymaj 15 minut. Zmyj letnią wodą. Maseczka przeznaczona jest dla cery tłustej.

Maseczka do cery z przebarwieniami
Wymieszaj łyżkę kefiru z dwoma łyżkami drobno utartego selera i nałóż na twarz na pół godziny. Zmyj letnią wodą.

Maseczka na podrażnioną skórę
Wymieszaj kefir ze startym ogórkiem i nałóż na twarz na 20 minut.

Oczyszczająca maseczka morelowa
Dwie morele

Autor: Karolina Górecka
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.