Kokos i olejek kokosowy

Kokos i olejek kokosowy

Orzech kokosowy (Kokos właściwy – Cocos nucifera L.) to jeden z najcenniejszych darów natury. Im młodszy  jest owoc, tym silniejsze są jego właściwości. Z owocu kokosa uzyskujemy miąższ (zwany też „bielmem”), sok (zwany inaczej „wodą kokosową” lub „mlekiem kokosowym”) oraz olej kokosowy (znany jako „masło kokosowe” czy „tłuszcz kokosowy”).

Sok znajduje się we wnętrzu owocu. Woda, zanim dotrze do środka takiego orzecha i przeistoczy się w sok, przemierza długą drogę z gleby, poprzez cały pień palmy, aż do owocu. Podczas tej wędrówki jest wielokrotnie filtrowana, dlatego nie zawiera żadnych zanieczyszczeń. Dzięki temu sok kokosowy jest płynem sterylnym, aż do momentu otwarcia orzecha. Sok z wnętrza młodego kokosa ma niemal identyczny skład jak osocze ludzkiej krwi. Podczas drugiej wojny światowej stosowany był nawet jako płyn do transfuzji, gdy zabrakło krwi naturalnej. Łatwo miesza się z krwią i jest szybko przyswajany przez organizm człowieka. Podaje się go dożylnie w postaci kroplówek jako zastępczy płyn fizjologiczny, nawadniający organizm i uzupełniający niedobory elektrolitów. Musi jednak być przetaczany wprost z owocu, gdyż tylko wtedy zachowuje sterylność. Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów. Zawiera ich więcej niż większość napojów izotonicznych używanych przez sportowców. Ma też więcej potasu niż banany. Zalecany jest przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych.

Olej kokosowy to olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przypomina ścięty, biały tłuszcz. Ta rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa. Tłuszcz kokosowy bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako czysty olej tłoczony na zimno, z typowym, kokosowym zapachem (dlatego w tej postaci jest kosztowny).

Około połowę zawartości takiego oleju stanowi kwas laurynowy, który w organizmie przekształca się w monolauryn. Ma on silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Buduje również odporność organizmu. Używany jest do leczenia wielu schorzeń i dolegliwości, takich jak: bóle zębów, trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skóry, syfilis, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienia, gorączka, osłabienie odporności, choroby układu trawiennego, wrzody, kamienie nerkowe, bolesne i nieregularne miesiączki, astma, osteoporoza, choroba Crohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego), przy cukrzycy typu II i innych. Kwas laurynowy występuje w naturze w dużych ilościach tylko w orzechu kokosowym i w mleku matki. Jak wiadomo, to właśnie mleko matki buduje odporność dziecka od samych narodzin.

Ponadto olej kokosowy zawiera naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry, sprawiając jednocześnie, że staje się ona jędrna i elastyczna, opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza.

Używany zewnętrznie, wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (na przykład egzemy).

Nakładany na głowę w postaci serum lub maseczki. Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, wni

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.