Sezam (Sezamum L.)

Sezam (Sezamum L.)

Zaklęcie „Sezamie, otwórz się” otwiera w arabskiej baśni ukryte wejście do niezmierzonego bogactwa – złota i klejnotów. Prawdziwe ziarno sezamu to klucz do jeszcze większego skarbu – zdrowia. Podnosi ono życiową energię, reguluje trawienie, wzmacnia kości, odmładza.   N

Zaklęcie „Sezamie, otwórz się” otwiera w arabskiej baśni ukryte wejście do niezmierzonego bogactwa – złota i klejnotów. Prawdziwe ziarno sezamu to klucz do jeszcze większego skarbu – zdrowia. Podnosi ono życiową energię, reguluje trawienie, wzmacnia kości, odmładza.

 

Nie udało się dotąd jednoznacznie ustalić, jaki region na świecie należałoby uznać za ojczyznę sezamu. Wiadomo jednak, że jest najstarszą rośliną oleistą hodowaną przez ludzi, wykorzystywaną w kuchni i medycynie od co najmniej dwóch tysięcy lat p.n.e. Znany był w starożytnej Babilonii – jej mieszkańcy nazywali go przyprawą bogów. Herodot w IV p.n.e. wspomina o uprawach sezamu w regionie pomiędzy Eufratem a Tygrysem. Obsiewano nim także tropikalne pola Afryki, a potem powędrował do krajów azjatyckich – między innymi Japonii, Chin i Indii, gdzie wyhodowano tzw. sezam indyjski, uważany dziś za najwartościowszy pod względem zawartości składników odżywczych. Już w czasach starożytnych ceniono jego wartości odżywcze i lecznicze. W krajach arabskich i azjatyckich był ważnym składnikiem codziennego pożywienia.

Przyczepione do wysokich łodyg sezamu niewielkie „kapsułki” w czasie dojrzewania otwierają się niczym czarodziejski sezam i uwalniają swoje cenne ziarenka, mające – w zależności od gatunku – kolor biały, jasnobrązowy, brązowy lub czarny. Najpopularniejszy jest sezam czarny (Sesamum indicum nigrum) o szczególnie intensywnym aromacie i lekko orzechowym, słodkawym smaku, w przeciwieństwie do jasnego pozbawionym goryczki. Zawiera też najcenniejsze składniki – około 50% tłuszczów – głównie zbawiennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezwykle wartościowe białko, węglowodany, z minerałów – dużo wapnia, sód, fosfor, cynk, selen, żelazo, a także witaminy A i z grupy B, do tego poprawiający trawienie błonnik oraz lecytynę biorącą udział w wielu procesach przemiany materii, stanowiącą ważny element składowy mózgu i tkanki nerwowej, budującą barierę ochronną ścian żołądka i niezbędną dla prawidłowej gospodarki cholesterolem. Lekarze podkreślają, że czarny sezam posiada jedyny w swym rodzaju zestaw składników potrzebnych ludzkiemu organizmowi, i to w idealnych proporcjach.

Zastosowanie czarnego sezamu w lecznictwie

Już przed wiekami zauważono, że jedzenie sezamu poprawia nastrój i dodaje sił. O tym, że stosowany był w lecznictwie, można wyczytać z papirusów pochodzących z roku 1150 p.n.e. Wierzono wówczas, że ma w sobie energię światła słonecznego. Dzisiaj wiemy, że znajdujące się w nim składniki wzmacniają system immunologiczny. Zawiera tak dobrane przez naturę witaminy, że wzmacniają i stabilizują siły obronne organizmu. W krajach orientalnych ceniony jest jako element diety wspierającej rekonwalescencję. Aminokwasy z jego białka to bardzo skuteczne antyoksydanty. Z ich pomocą wątroba uwalnia nasz organizm ze szkodliwych substancji, między innymi z pozostałości leków. Poprawiają koncentrację, pełnią ważną rolę w rozwoju mózgu i „odżywiają” system nerwowy. Zawarty w nim wapń to budulec tkanki kostnej – jest szczególnie cenny dla dzieci w fazie wzrostu, gdyż chroni je przed krzywicą, i dla kobiet w okresie przekwitania, bo zapobiega osteoporozie. Jedzenie dużych ilości sezamu w krajach arabskich zaleca się w przypadku złamań i pęknięć kości, przyspiesza bowiem ich regenerację. Wapń bierze również udział w procesie krzepliwości krwi. Wraz z towarzyszącym mu w sezamowych ziarnach magnezem i potasem łagodzi zaburzenia pracy serca.

Błonnik pokarmowy zbawiennie działa na florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie, leczy zaparcia, wspiera oczyszczanie układu pokarmowego. Ten zawarty w sezamie jest niezwykle wysokiej jakości i posiada fenomenalne właściwości wiążące. Cząsteczki seza

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.