Czereśnie oczyszczają i odmładzają

Czereśnie oczyszczają i odmładzają

Pobudzają siły obronne oraz uzdrawiające organizmu. Odtruwają, pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę.

Żółte, jasnoczerwone, czerwone i ciemnoczerwone, a także niemal czarne – czereśnie zaskakują nas również zróżnicowanymi smakami.

Sezon na nie jest krótki, więc powinniśmy jak najczęściej korzystać z ich odżywczych, profilaktycznych i zdrowotnych właściwości.

Bogate w witaminy
i składniki mineralne

Czereśnie (Cerasus avium L.) składają się w 80 procentach z wody, a pomimo tego są bardzo bogate w witaminy i składniki mineralne. Witaminy to A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K, P. Z kolei składniki mineralne to jod, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk, selen, pektyny i flawonoidy.

Tak bogaty skład czereśni potrafi złagodzić wiele dolegliwości, wesprzeć organizm w walce z długotrwałymi schorzeniami, a także być skutecznym środkiem kosmetycznym mającym pozytywny wpływ na naszą urodę.

Właściwości
l  Usuwają z organizmu toksyny oraz nadmiar soli, dzięki czemu układ krążenia lepiej funkcjonuje, a nerki pracują wydajniej. Obniżają poziom kwasu moczowego we krwi i dlatego cierpiący na dnę moczanową powinni włączyć je do letniego jadłospisu.
l  Wskazane są dla cierpiących na artretyzm, gościec, reumatyzm.
l  Wspomagają także leczenie stanów zapalnych pęcherza i nerek.
l  Zapobiegają osteoporozie, wzmacniają zęby i kości.
l  Poprawiają krążenie
l  Skutecznie wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych u osób mających tzw. pajączki, cerę naczyniową, skłonność do sińców, krwiaków, żylaki czy hemoroidy.
l  Zwiększają odporność na różnego rodzaju infekcje i działają przeciwzapalnie.
l  Zapobiegają anemii i wspomagają jej leczenie.
l  Pobudzają apetyt, szczególnie u dzieci, a dla zmęczonych i osłabionych dorosłych są potężnym zastrzykiem energii.
l  Mają niski indeks glikemiczny.
l  Są, podobnie jak wiśnie, zasadotwórcze i tym samym odkwaszają organizm, dzięki czemu odzyskuje on utraconą równowagę kwasowo-zasadową.
l  Wysoka zawartość jodu jest zbawienna dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, co z kolei reguluje przemianę materii.
l  W znacznym stopniu redukują w organizmie poziom cholesterolu i tym samym zapobiegają chorobom układu sercowego i naczyniowego.
l  Regulują trawienie, poprawiają pracę jelit – zwłaszcza kwaśne odmiany, natomiast słodkie uspokajają przewód pokarmowy.
l  Ciemnoczerwone odmiany obniżają ciśnienie krwi.
Czereśnie nie są także obojętne dla naszej urody. A szczególnie dla cery. Warto wiedzieć, że szczególnie w czereśniach czerwonych znajduje się dużo flawonoidów, skutecznych przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, a tym samym opóźniających procesy starzenia się skóry.
Sezonowe jedzenie czereśni sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna i „odmładza się”. I co najważniejsze, również optycznie „rozjaśnia się i rozświetla”.

Czereśniowe maseczki
Czereśnie w postaci maseczek pielęgnują również skórę twarzy, szyi, dekoltu, ujędrniają ją, uelastyczniają, a przede wszystkim odżywiają. Zapobiegają ponadto powstawaniu zmarszczek. Różnicę można zauważyć już po kilkakrotnym ich stosowaniu. Jeśli jednak chcemy sięgnąć po maseczki z czereśni, należy wziąć pod uwagę rodzaj skóry.

Maseczka do cery tłustej
Skutecznie ściąga rozszerzone pory i oczyszcza skórę twarzy. Drylujemy garść czereśni, następnie je rozgniatamy, ale niezbyt mocno. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z jednego białka i mieszamy. Masę nakładamy na twarz, a resztę, która pozostanie, kładziemy na szyję. Trzymamy do piętnastu minut, po czym zmywamy lekko schłodzoną wodą, by zamknęła pory.

Maseczka do cery suchej
Pestkujemy garść czereśni, rozgniatamy je i dobrze mieszamy z łyżką stołową oleju słonecznikowego. Następnie masę kładziemy na twarz, na około 15 minut, po czym zmywamy dokładnie ciepłą wodą.

Warto wiedzieć, że w kosmetyce wyciągi z czereśni dodaje się do kremów i maseczek o działaniu odmładzającym i wygładzającym skórę.

Sok z czereśni
wzmacnia cebulki włosowe

 Sok z czereśni odżywia cebulki włosowe i pobudza wzrost włosów oraz je wzmacnia. Jako naturalny barwnik może on nieznacznie zmienić jasny kolor włosów, ale po kilkakrotnym umyciu wracają do stanu poprzedniego.

Eliksin na wmocnienie włosów
Wyciskamy z czereśni sok, w takiej ilości, by wetrzeć go swobodnie w skórę głowy. Dodajemy do niego sok z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy, po czym wacikiem wcieramy w skórę głowy. Nie zapomnijmy, by dość zdecydowanymi ruchami wmasować go w skórę. Pozostawiamy na 2 do 4 godzin, po czym spłukujemy włosy i myjemy je szamponem.

Szypułki i kora czereśniowa
w medycynie ludowej

Wartości odżywcze i lecznicze mają także szypułki. Sporządza się z nich napary wspierające leczenie chorób układu moczowego oraz infekcji dróg oddechowych.

Polskiej medycynie ludowej znany jest również napar z suszonych kwiatów czereśni. To bardzo skuteczny środek napotny. Łagodzi też stany zapalne spojówek. Nasącza się nim kompresy, które kilka razy dziennie kładzie się na zamknięte oczy.

Także korę można sposobem domowym wysuszyć, a potem sproszkować. Herbatka z niej ma działanie uspokajające oraz nasenne, dlatego warto wypić ją wieczorem.

Latem można zerwać młode gałązki i sporządzić z nich odwar, który dodany do kąpieli potrafi skutecznie łagodzić dokuczliwe bóle reumatyczne.

Przy sporządzaniu naparów i herbatek z szypułek i kory stosowane są na ogół proporcje: łyżka stołowa np. suszonej kory na szklankę wrzątku.

Kuracja czereśniowa
Podczas sezonu czereśniowego warto jeden posiłek dziennie zastąpić 1/2 kg czereśni przez kilka dni.

Można też włączyć czereśnie do codziennego menu, np. na śniadanie przygotować omlet z otrębami oraz czereśniami; na obiad – knedle twarogowe z dodatkiem czereśni; a na kolację – sałatkę z ich dodatkiem.

Zaletą takiej kuracji jest przede wszystkim oczyszczenie jelita grubego ze złogów i wyregulowanie perystaltyki jelit.
Ostrzeżenia

Czereśni nie powinno się nigdy popijać wodą, bo można doprowadzić do rozstroju żołądka. Należy wystrzegać się jedzenia ich tuż przed sutym obiadem. Zwłaszcza jeśli w menu znajdą się mięsa, ponieważ czereśnie potrafią dodatkowo obciążyć żołądek i utrudniać procesy trawienne. Najlepiej zjadać je między posiłkami w mniejszych ilościach.
Ich jedzenie powinny ograniczać osoby z bardzo wrażliwym przewodem pokarmowym oraz cierpiące na schorzenia żołądkowe, w tym na wrzody żołądka. Zamiast spożywać surowe, w takich przypadkach  powinny ugotować kompot i delektować się gotowanymi owocami, które zachowują swoje wartości odżywcze.

Ilona Słojewska
Aurelia Wrońska
Eva Aschenbrenner, Rezepte fuer die Gesundheit, 2005.
Ruth Jan, Kinder sanft und natuerlich heilen,
Axel Springer, Schweiz AG, 2008.
Szczepan Aleksander Pieniążek, Sadownictwo.
Warszawa, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1988.
Jadwiga Górnicka, Apteka natury, AWM.

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.