Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Chrzan jest rośliną znaną od wieków. To nie tylko smak, ale – jak wykazały badania naukowe – także zdrowie! Zawiera więcej witaminy C
niż cytryny czy pomarańcze! Działa podobnie jak czosnek, ale nie pozostawia brzydkiego zapachu!
W starożytności uważano, że czarnuszka „potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci”. Do dziś mówi się o niej „złoto faraonów”. Jest powszechnie używaną przyprawą w kuchni indyjskiej. Współczesne badania potwierdziły jej właściwości lecznicze, m.in. antybiotyczne, antywirusowe, antygrzybiczne i antybak...
Jest jednym z wielu zapomnianych warzyw przeżywających w ostatnich latach prawdziwy renesans. Co roku w marcu w niektórych supermarketach pojawiają się kosze wypełnione małymi, blado-beżowymi bulwkami przypominającymi kształtem segmentowane larwy… Widok nie jest więc zbyt zachęcający, ale za to smak...
Powinna królować zimą na naszych stołach jako jedno z dostępnych świeżych warzyw. Jej uprawy cieszą się wielowiekową tradycją, a właściwości lecznicze znane są od czasów starożytności. To wspaniałe warzywo dla diabetyków, osób na diecie odchudzającej oraz chorych na nerki czy alergie skórne. Cykoria...
Należą do rodziny astrowatych i są od wieków uprawiane jako rośliny lecznicze i ozdobne. Rosną też w stanie dzikim. W Europie zwłaszcza odmiana złocień maruna cieszy się zasłużoną sławą ziela skutecznego na bóle głowy i obniżającego gorączkę. Te właściwości zostały potwierdzone również przez najnows...
W poprzednim numerze opublikowaliśmy list o właściwościach czystka. Poniżej zamieszczamy fragment zapowiadanej książki o tym cennym „ziółku” pt. „Czystek. Zdrowie i piękno dzięki jednej roślinie”, wydanej przez wydawnictwo VITAL m.in. pod naszym patronatem.
W listopadzie byłam w sanatorium w Nałęczowie. Moja sąsiadka z pokoju miała kilka waszych numerów. Bardzo mnie zainteresowały i sama kupiłam ostatnie tegoroczne wydanie. Nie miałam pojęcia, że takie popularne warzywa jak chrzan czy cebula mają aż takie właściwości zdrowotne i profilaktyczne....
Zaraz po groszku i fasoli ciecierzyca jest trzecim najpopularniejszym na świecie warzywem strączkowym, choć u nas w Polsce wciąż zbyt mało docenianym. Kuchnia wegetariańska kojarzy się nam przede wszystkim z soją, a przecież ciecierzyca jest od niej bardziej strawna, bardziej odżywcza i tak samo zaw...
Ojczyzną czarnej rzodkwi są Egipt i Chiny. O jej uprawie w starożytnym Egipcie świadczą napisy na piramidzie Cheopsa. Jak podaje Herodot, w państwie faraonów żywiono czarną rzodkwią robotników, którzy budowali piramidy już 3000 lat p.n.e.
Nie ma w tytule ani odrobiny przesady – rzeczywiście trudno o inne warzywo, które miałoby tak szerokie spektrum działania: zapobiega wielu chorobom, leczy je i wzmacnia odporność organizmu.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.