Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Zwana inaczej sokorą lub topolą nadwiślańską, a to dlatego, że kocha wodę. Jest jednym z gatunków reprezentujących rodzinę wierzbowatych. Jej pączki są cennym surowcem działającym m.in. napotnie, przeciwgorączkowo, moczopędnie i przeciwzapalnie. Jest źródłem nie tylko substancji leczniczych, ale tak...
Dostaliśmy wiele listów, by napisać o właściwościach zdrowotnych topinambura, który coraz częściej pojawia się w dobrych restauracjach i głośniej o nim w telewizyjnych programach kulinarnych. Ostatnio pisaliśmy o nim w numerze 3-4/2014, ale aby spełnić liczne prośby Czytelników – przypominamy to sma...
Jest rośliną wysoką – dorasta nawet do 3 metrów. Jako „roślina krótkiego dnia” kwitnie między sierpniem a listopadem, a więc w naszym klimacie owoce jej nie dojrzewają. Ale nie o owoce tu chodzi, lecz o wykształcające się na podziemnych pędach liczne (na jednym krzaku może być ich aż 80), podługowat...
Zwany także ajerem lub kalmusem, stosowany był Europie jako środek leczniczy, od kiedy przywędrował do nas w towarzystwie Tatarów, dla których stanowił wręcz panaceum – podczas wypraw wojennych zastępował im właściwie całą aptekę. Szybko zyskał popularność, gdyż rzeczywiście okazał się niezwykle sku...
Ta niepozorna roślinka ma wielki potencjał leczniczy. Należy do ogromnej rodziny liczącej około 1600 gatunków rosnących w Europie, Azji, Afryce i Ameryce. W Polsce można spotkać dziesięciu jej przedstawicieli, z których jednak żaden nie może się poszczycić takimi osiągnięciami na polu tradycyjnej me...
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.