Tarnina

Z jednej strony krzew ten nie cieszy się najlepszą sławą, bo istnieje podejrzenie, że to z jego kolczastych gałązek została zrobiona cierniowa korona Chrystusa, z drugiej jednak strony od wieków tarninowe kolce stanowiły zaporę  dla wiedźm i złych duchów, a kołek z jego drewna jest ponoć równie skuteczny jak osikowy przy rozprawianiu się z wampirem…

Tarnina pochodzi z Europy, Azji Zachodniej i Afryki Północnej. Skamieliny znalezione między innymi na szwajcarskich wykopaliskach świadczą o tym, że znana była już w młodszej epoce kamiennej. Według informacji Teofrasta, Dioskoridesa i Pliniusza zbierali ją zarówno starożytni Grecy, jak i Rzymianie w celach leczniczych. Na terenach dzisiejszej Francji powszechnym zwyczajem było zjadanie 3 pierwszych jagód pojawiających się na krzaku, co przez cały rok miało chronić przed chorobami. W Anglii wierzono, że wniesienie do domu jej kwitnących gałązek przynosi pecha. W krajach germańskich wręcz przeciwnie – należało nimi dekorować dom, by odpędzić czarownice, zwłaszcza w noc Walpurgi. A na Słowiańszczyźnie kolczaste gałązki, najlepiej pokryte owocami, broniły dostępu duszom nieczystym, które nie znalazły ukojenia po tamtej stronie i wracają, by się mścić na żywych…

Jedno jest pewne – bez względu na stosunek do samego krzewu jego kwiaty, liście, owoce i korzenie od niepamiętnych czasów stanowiły ceniony surowiec leczniczy. Kwiaty i liście zbieramy wiosną, korę i korzenie od początku jesieni, owoce zaś, zwane tarkami, jesienią (październik, listopad) – do pierwszych przymrozków. Gdy chcemy zrobić z nich przetwory, trzeba je przemrozić w lodówce, by straciły goryczkę (jeżeli nie były przemarznięte). Suszy się je natomiast najpierw w niższej temperaturze, a potem w wyższej – ok. 60 °C.

Owoce zawierają dość dużo węglowodanów (fruktozy i glukozy), kwasy organiczne, garbniki, pektyny, sole mineralne. Do tego witaminy – głównie C i beta karoten; aminokwasy i flawonoglikozydy. Zidentyfikowano ponadto jeden z glikozydów – prenazynę – oraz substancje hamujące krwawienie. Owoce tarniny są wciąż przedmiotem badań naukowców, zatem ich skład może być znacznie bogatszy, niż się do tej pory sądzi. Wchodzą one w skład wielu popularnych mieszanek ziołowych.

Kora zawiera liczne flawonoidy.

Rzymski lekarz Klaudiusz Galen zalecał przetwory z tarniny przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Medycyna ludowa od wieków proponowała włączanie ich do diety cukrzyków – i słusznie, bo nie zawierają szkodliwej dla nich sacharozy. Za to dzięki garbnikom rzeczywiście działają (owoce i kora) przeciwzapalnie i leczniczo przy rozstrojach żołądkowych, przewlekłych biegunkach, nieżytach żołądka i jelit oraz w stanach zapalnych narządów rodnych. Dzięki witaminie C wzmacniają odporność i skutecznie zwalczają szkorbut oraz inne choroby powstałe na tle awitaminozy. Sok z owoców ma właściwości przeczyszczające, a odwar – zapierające. Płukanie jamy ustnej sokiem lekko sfermentowanym jest skutecznym lekiem w chorobach gardła, dziąseł i śluzówki jamy ustnej. Z kolei odwar z kory i korzeni stosuje się od wieków jako lek moczopędny i oczyszczający organizm ze złogów i toksyn. Zaleca się go przy chorobach z wysoką gorączką, ponieważ działa napotnie i obniża temperaturę. Z uwagi na właściwości przeciwzapalne stosuje się go do nasiadówek i irygacji przy upławach. Odwar z samej kory łagodzi stany zapalne skóry – między innymi przy różyczce.

Kiedyś owoce tarniny stosowano również w kosmetyce – sok z owoców wybielać miał cerę i usuwać zbędne owłosienie.

Podobne artykuły
  • Posty i głodówki

    Posty i głodówki

    W świecie dzikich zwierząt nie ma lekarzy ani aptek. Instynktownie stosują one natomiast naturalne sposoby leczenia. N..
  • Zielona zupa z polnych ziół

    Zielona zupa z polnych ziół

    Zebrać młode liście różnych ziół: – dwie garście szczawiu; – parę pędów pokrzywy, lebiody i mniszka; – parę li...
  • Recepty Czytelników - szyja jak u młódki

    Recepty Czytelników - szyja jak u młódki

    Natura dba o nas sama. Wystarczy ją zrozumieć i poddać się jej działaniu. Przesyłam wam przepisy, jak utrzymać młodo...

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.