Proso

Proso zwyczajne (Panicum miliaceum) jest jednorocznym zbożem o wyraźnie owłosionych źdźbłach i liściach. Należy do bardzo starych roślin uprawnych – już kilkaset lat temu było rozpowszechnione w Azji i Europie. W średniowiecznej Europie uprawa prosa uległa znacznemu ograniczen

słoniną.

Podawać jako dodatek do barszczu lub mięsa. Można również przygotować zapiekankę na słodko. Wtedy formę wysmarować masłem, a zamiast koperku dodać suszone śliwki, rodzynki lub słodkie gruszki.

 

 

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.