Dary późnej jesieni

Późna jesień to bardzo trudny okres w roku. Słońce słabiej świeci, z drzew opadają liście, z ogrodów znikają świeże warzywa i owoce, a nas coraz częściej ogarnia przygnębienie i nękają rozmaite dolegliwości.   Zdawałoby się, że sezon na przetwory już dawno zakończony

w Roman', serif;">Owoc czarnego bzu (Fructus sambuci)

Późną jesienią i zimą bardzo przydają się przetwory z czarnego bzu. Jest to świetny surowiec do produkcji soków, konfitur, powideł, dżemów, kompotów, nalewek, likierów czy herbat. Sok lub suszone owoce czarnego bzu wykazują działanie napotne w stanach gorączkowych i nieżytach, prze- ciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe, moczopędne i przeczyszczające. Wzmac- niają organizm, uspokajają, łagodzą kaszel, chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych oraz pobudzają apetyt i poprawiają trawienie. Odwary z owoców stosuje się w migrenach, chorobach reumatycznych i neurologicznych oraz przeziębieniach. Ułatwiają usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Owoce bzu są poza tym niezwykle bogate w rutynę (ok. 2%) odpowiedzialną za kondycję naszych naczyń krwionośnych, więc zapobiegają krwotokom. Zawierają także spore ilości antocyjanów – czerwonych i fiole- towych barwników wykazujących silne działanie przeciwutleniające. Ze względu na właściwości napotne i moczopędne nie powinno się zażywać czarnego bzu w stanach odwodnienia organizmu.

Jarzębina (Fructus sorbi aucupariae)

Owoce jarząbu pospolitego dojrzewają od sierpnia do października, lecz najlepiej zbierać je, gdy porządnie przemarzną. Wówczas ich gorzkawy smak zmienia się na delikatnie cierpki. Jarzębina znajduje bardzo szerokie zastosowanie w lecznictwie. Wyciągi alkoholowe oraz napary z owoców 

poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego i zapobiegają biegunkom, miażdżycy, zaburzeniom przemiany materii oraz krążenia obwodowego, chorobom nerek i wątroby. Dzięki wysokiej zawartości witamin C i K jarzębina przeciwdziała przemęczeniu i przeziębieniom. Głównym skład- nikiem czynnym jest alkohol cukrowy, sorbitol (ok. 10%), który wyizolowany stosuje się jako słodzik w diecie diabetyków. Owoce jarzębiny można suszyć na napary lub przerabiać na mus, galaretki, syropy, likiery bądź ocet. Uwaga! W surowych kuleczkach występuje kwas parasorbinowy wywołujący biegunkę i wymioty, który rozkłada się dopiero pod wpływem wysokiej temperatury i suszenia.

Owoc mąkini

Suszone owoce jarząbu mącznego (Sorbus aria) w dawnej Polsce dodawano do wigilijnego chleba zamiast trudniej dostępnych rodzynek. Niezwykle aromatyczne, nadawały wypiekom niepowtarzalny zapach. Jabłuszkowate, pomarańczowoczerwone owoce uważane są za bardzo wartościowe ze względu na wysoką zawartość witamin, cukrów i pektyn. Dojrzewają od sierpnia do października, ale można zbierać je po przemrożeniu w listopadzie i grudniu. Stają się wtedy słodsze i mniej mączyste. Nadają się na konfitury, dżemy i galaretki, które wspomogą naszą odporność i pomogą uzupełnić niedobory witamin.

Owoc głogu (Fructus crataegi)

Owoce głogu zbiera się we wrześniu i październiku. Są doskonałym surowcem na marmolady, dżemy, galaretki, soki, syropy, wódki, wina i herbaty. Dawniej zmielony i wysuszony miąższ mieszano z mąką do wypieku chleba, a z pestek przygotowywano napój będący odpowiednikiem kawy. Głóg działa rozkurczowo, uspokajająco, moczopędnie i ściągająco, ale przede wszystkim jest jednym z najbardziej popularnych naturalnych środków kardiotonicznych. Przetwory wykorzystuje się w leczeniu niewydolności mięśnia sercowego i łagodnyc

Autor: Karolina Sienkiewicz
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.