Dary późnej jesieni

Owoce nieszpułki zwyczajnej (Mespilus germanica) dojrzewają już we wrześniu. Są wtedy twarde i kwaśne, więc trzeba poczekać do pierwszych mrozów, by nabrały soczystości i słodkiego smaku przypominającego morelowy. Zbiory można zacząć, kiedy skórka na owocach zbrązowieje i się zmarszczy. Nieszpułka nadaje się do jedzenia na surowo, do przerobienia na dżemy, konfitury, galaretki, marynaty, kompoty, wina i nalewki, a także sosy świetnie komponujące się z dziczyzną. Niegdyś owoce były używane podczas produkcji win gronowych w celu wytrącania kamienia winnego. Z powodu wysokiej zawartości garbników, owoce i przetwory z nieszpułki zaleca się w nieżytach jelit. Wykazują działanie przeciwzapalne, delikatnie zapierające, bakteriobójcze i przeciwkrwotoczne.

Owoc jałowca (Juniperi fructus)

Podobnie jak większość wymienionych wyżej owoców, jałowiec również najlepiej zbierać po przymrozkach. Jego szyszkojagody działają moczopędnie, żółciopędnie, bakteriobójczo i napotnie. Pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i perystaltykę jelit. Owoce jałowca znajdują dwojakie zastosowanie w medycynie – wewnętrzne i zewnętrznie. Wyciągi wodne i alkoholowe pomagają w schorzeniach dróg żółciowych i wątroby, zaburzeniach trawienia, stanach zapalnych układu moczowego. Z jałowca przygotowuje się też odświeżające kąpiele, a w gośćcu bardzo pomocne jest nacieranie olejkiem. Równie szerokie zastosowanie owoce znajdują w kuchni. Przed użyciem najlepiej utłuc je w moździerzu. Są popularną przyprawą do mięs, dodatkiem do sosów, zup i marynat, gotowanej kiszonej kapusty i buraków. Można nimi także aromatyzować octy ziołowe. Poza tym są cennym składnikiem przy produkcji piwa lub wódek – ginu i jałowcówki. Owoców jałowca nie wolno stosować w ciąży, w zapaleniu nerek oraz przy wrzodach żołądka.

 

Karolina Sienkiewicz

 

Korzystałam m.in. z:

Mateusz Senderski, Zioła w nalewkach leczniczych

Eva i Wolfgang Dreyerowie, Przewodnik. Zioła, jagody i grzyby. Rozpoznanie, zbiór i zastosowanie

Jarosław Dumanowski i Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Półgęski, czarnina i karp w piernikach. Przepisy kulinarne z najstarszych książek kucharskich z regionu kujawsko-pomorskiego

Ellen Heidbohmer, Czarny bez. Dla zdrowia i urody

Kormoran
Podobne artykuły
  • Trybula ogrodowa

    Trybula ogrodowa

    (Anthriscus cerefolium L.)W czasach antycznych, a także w średniowieczu była jedną z najulubieńszych przypraw kuchenny...
  • Zamiast wstepu

    Zamiast wstepu

    Maj to słowiański miesiąc miłości. Cały miesiąc, a nie jeden lutowy zimny dzień przeniesiony rodem z USA, czyli Walent...
  • Powrót do Edenu

    Powrót do Edenu

    Na pewno warto ją poznać. Dzięki niej można nie tylko schudnąć, ale także wyleczyć się z wielu ciężkich chorób. Jedn...

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.