Zawiera całą paletę witamin i minerałów oraz cenną skrobię i białko. Jest lekkostrawny i nietuczący. Żywi, leczy i upiększa, jednym słowem… ZIEMNIAK.
Zawiera całą paletę witamin i minerałów oraz cenną skrobię i białko. Jest lekkostrawny i nietuczący. Żywi, leczy i upiększa, jednym słowem… ZIEMNIAK.
Zdawać by się mogło, że kuchnia polska na ziemniaku stoi, a on sam uprawiany jest u nas od przysłowiowych czasów Króla Ćwieczka. Ojczyzną ziemniaka jest Ameryka Południowa, a do Europy przybył z Peru, w towarzystwie pomidora, kukurydzy i kakao – w końcu XVI wieku na pokładzie statków kon- kwistadorów. Niestety nie zasmakował ani na portugalskim, ani hiszpańskim królewskim dworze, spodobały się za to jego kwiaty i dla nich właśnie był uprawiany. Do Polski trafił po wiktorii wiedeńskiej w bagażach króla Jana III Sobieskiego jako prezent dla Marysieńki, która kazała sadzić bulwy w wilanowskich ogrodach kwiatowych w towarzystwie róż i goździków. Dopiero August II Mocny, niemieckim wzo- rem – zabiegał ...