Brukiew, rzepa, pasternak, skorzonera… popularne kiedyś ze względu na walory odżywcze, smakowe i lecznicze – znów stają się modne. Dlaczego warto je jeść?
Brukiew, rzepa, pasternak, skorzonera… popularne kiedyś ze względu na walory odżywcze, smakowe i lecznicze – znów stają się modne. Dlaczego warto je jeść?
Warzywa te mają długi okres wegetacji. Wysiane wczesną wiosną, zbierane u progu zimy lub wręcz zimujące w gruncie, nabierają naturalnej odporności, hartu i siły. I właśnie tę krzepę „przekazują” jedzącym je ludziom i zwierzętom. Mają w sobie moc witamin nieporównywalną z dostępnymi zimą warzywami wyhodowanymi w szklarniach.
Pasternak (Pastinaca sativa)
Smakuje jak marchewka i pietruszka razem wzięte, a pachnie niczym kminek, anyż i koper. Z wyglądu przypomina pietruszkę, a należy – wraz z marchewką, pietruszką, fenkułem, barszczem, koprem i selerem – do rodziny selerowatych. Dziś znamy go z popularnego powiedzenia figa z makiem z pasternakiem, ale czym konkretnie jest, wielu z nas nie ma po...