Kasze do czasów potopu szwedzkiego były w Polsce podstawowym produktem żywnościowym, goszczącym na stołach częściej niż chleb! Ponownie pojawiły się w okresie socjalizmu, a potem znów zniknęły z naszych stołów. Teraz powróciły na fali fascynacji zdrową żywnością i wegetarianizmem. Można je śmiało uznać za fundament zbilansowanej diety.
Kasze do czasów potopu szwedzkiego były w Polsce podstawowym produktem żywnościowym, goszczącym na stołach częściej niż chleb! Ponownie pojawiły się w okresie socjalizmu, a potem znów zniknęły z naszych stołów. Teraz powróciły na fali fascynacji zdrową żywnością i wegetarianizmem. Można je śmiało uznać za fundament zbilansowanej diety.
Pamiątka po Tatarach – kasza gryczana
W plebiscycie na najpopularniejszą kaszę na podium stanęłaby pewnie kasza gryczana, zwana tatarką. Wytwarzana z gryki – która nie należy do zbóż, lecz do rodziny rdestowatych – rośliny uprawianej także ze względu na miododajność. Pochodzi z Azji, skąd trafiła na Zakaukazie, a stamtąd do Europy. W Indiach do dziś wyrabia się z niej chleb, natomiast w Japonii i Chinach makarony, które są dostępne na polskim rynku. Do Polski przywieźli ją Tatarzy. Na tereny dawnej Rusi ...