Kłujący przysmak – agrest (Grossularia reclinata)

Kłujący przysmak – agrest (Grossularia reclinata)

Krzewy agrestu bywają nazywane północną winoroślą, a jego owoce winogronami północy. Wyróżniamy około 50 gatunków agrestu, którego owoce mogą przybierać różne barwy – białawą, żółtą, zieloną, czerwoną, aż po prawie czarną. Odznaczają się wielkimi walorami zdrowotnymi i dietetycznymi, dlatego nie powinny nas przerażać ostre kolce, którymi usiane są gałązki. Warto sięgać po agrest prosto z krzaka.

Krzewy agrestu bywają nazywane północną winoroślą, a jego owoce winogronami północy. Wyróżniamy około 50 gatunków agrestu, którego owoce mogą przybierać różne barwy – białawą, żółtą, zieloną, czerwoną, aż po prawie czarną. Odznaczają się wielkimi walorami zdrowotnymi i dietetycznymi, dlatego nie powinny nas przerażać ostre kolce, którymi usiane są gałązki. Warto sięgać po agrest prosto z krzaka.

Agrest jest jednym z najpóźniej udomowionych krzewów. Starożytni lekarze i botanicy nie wspominają o nim ani słowem. Po raz pierwszy w literaturze pojawia się dopiero w 1276 roku na liście roślin zakupionych do londyńskiego ogrodu króla Edwarda I.

Do XIX wieku popularność krzewów agrestowych ograniczała się niemal wyłącznie do Wysp Brytyjskich. Angielscy ogrodnicy prześcigali się w tworzeniu nowych odmian owocó...

Autor: Karolina Sienkiewicz
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.