Robinia akacjowa, zwana potocznie akacją

Robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia) pochodzi z Ameryki Północnej, skąd sprowadził ją francuski ogrodnik Robin. Bardzo szybko zyskała popularność w Europie jako drzewo ozdobne, chętnie sadzone w parkach, ogrodach i wokół domostw. Używa się jej często do zadrzewiania nieużytków, skarp i zboczy, bo jej rozłożyste korzenie umacniają i zatrzymują obsuwającą się ziemię.

Jest dość wysokim, ciernistym drzewem o pięknych liściach, złożonych z jajowatych, jasnozielonych listków i białych, grzbiecistych, przyjemnie pachnących kwiatach zebranych w zwisające grona. Jest przy tym rośliną miododajną, wysoko cenioną przez pszczelarzy.

W lecznictwie ludowym od dawna kwiaty akacji stosowano w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, którym towarzyszyła nadkwaśność żołądka. Były też znanym środkiem moczopędnym, pobudzającym apetyt i ułatwiającym trawienie.

Obecnie, od kiedy w kwiatach tej rośliny stwierdzono obecność flawonoidów, olejku eterycznego, barwników antocyjanowych i innych specyficznych substancji, we współczesnym lecznictwie używa się ich przede wszystkim jako środka moczopędnego. Znajdujące się w kwiatach flawonoidy, z których najbardziej aktywna jest robinina, zwiększają ilość wydalanego moczu. Z tych względów używa się ich często przy osłabionej czynności nerek, zmniejszonym wydalaniu moczu i przy obrzękach.

Zaleca się ją również przy zaburzeniach przepływu żółci do dwunastnicy oraz bolesnych skurczach dróg żółciowych i tzw. zwieracza Oddiego. Działają przy tym lekko uspokajająco.

Z kwiatów akacji przygotowuje się lecznicze napary, kąpiele oraz przeciery, konfitury i syropy (zwłaszcza dla dzieci). Świeże kwiaty można również dodawać do surówek, sałatek i wypieków a nawet smażyć w cieście i podawać na deser.

 

Dla zdrowia

Herbatka akacjowa

Łyżeczkę rozkruszonych kwiatów akacji zalewa się szklanką wrzątku, przykrywa spodeczkiem i zaparza pod przykryciem około 15 minut. Napar odcedza się przez gęste sitko i popija między posiłkami kilkakrotnie w ciągu dnia. Herbatka ma właściwości upokajające, nasenne, poprawia trawienie i pracę wątroby.

Kwiaty akacji w cieście

Świeże grona akacjowe w pełnym rozkwicie płucze się starannie i osącza w czystej ściereczce.

Ciasto: szklanka mąki, 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka (lub szklanka zsiadłego mleka i 1/2 szklanki śmietany), 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia, sól, olej, łyżeczka cukru, cukier puder do posypania.

Zmiksować wszystkie składniki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć placki, maczając w cieście całe grona z kwiata

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.