Moringa – drzewo długiego życia

Moringa – drzewo długiego życia

Jeśli zapytano by nas, jakiego superproduktu używamy najchętniej, odpowiedzią byłaby moringa. To nowe odkrycie, megagwiazda na nowe czasy! Właśnie wtedy, gdy ktoś chce zacząć przygotowywać sobie zielone koktajle, kompleksowa zawartość składników odżywczych proszku z liści moringi jest idealna.

Co jest takiego wyjątkowego w tej roślinie? Moringa zawiera dwa razy więcej białka niż soja, cztery razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy i cztery razy więcej witaminy A niż marchew, sześć razy więcej polifenoli niż czerwone wino, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 15 razy więcej potasu niż banany, 17 razy więcej białka niż mleko, 25 razy więcej żelaza niż szpinak, wszystkie esencjalne aminokwasy i 26 substancji hamujących procesy zapalne, 46 antyoksydantów zapewniających długie życie, kwasy tłuszczowe omega-3, -6- i -9, cudowne substancje – zeatynę i salwestrol, a także największe stężenie chlorofilu spośród wszystkich przebadanych dotąd roślin – a więc czystą energię słoneczną!

Zeatyna otwiera drzwi substancjom witalnym i prowadzi je do miejsca, gdzie zostają zużytkowane przez komórki.
Zeatyna dba więc niejako o to, by wszystkie witaminy, minerały, mikroelementy i aminokwasy zostały przyjęte przez ciało. Jest ważnym czynnikiem regulującym pracę komórek i silnym antyoksydantem, a więc chroni i regeneruje komórki. Wprawdzie zeatyna znajduje się w wielu roślinach, ale zazwyczaj w ilości poniżej mikrograma na gram rośliny. Liście moringi z kolei zawierają od stu do tysiąca razy tyle.

Również niezwykła jest wysoka zawartość manganu, chromu i występującego rzadko boru. Mangan jest ważny między innymi dla zdrowych stawów i kości, a chrom ma duże znaczenie w przemianie materii i przy obciążeniu stresem. Bor nie był dotąd zaliczany do grupy ważnych dla życia mikroelementów, ale w ostatnich latach stopniowo zaczęto poznawać jego znaczenie. Bor jest fundamentalny dla budowy seryny, aminokwasu, który zawarty jest w prawie wszystkich białkach ludzkiego organizmu. Bor odgrywa dominującą rolę w gospodarce wapnia, magnezu i fosforu i jest skutecznie stosowany w leczeniu osteoporozy. Redukuje wywołaną stresem oksydację, hamuje podział niewyspecjalizowanych komórek (jak komórki nowotworowe) i jest tym mikroelementem, który zazwyczaj występuje w mózgu. Bor w podstawowej postaci jest jednak pierwiastkiem śladowym i dlatego jako suplement żywności nadają się tylko rośliny o jego dużej zawartości – przede wszystkim liście moringi, które mają ją najwyższą – 31 miligramów na 100 gramów. Większe ilości organicznych związków boru zawierają jeszcze tylko pigwa (ok. 10 mg/100 g), migdały (3,4 mg/100 g) i buraki (2,1 mg/100 g).

Krótko mówiąc: moringa jest najdoskonalszym znanym nam produktem, który zawiera wszystkie składniki odżywcze, których człowiek potrzebuje od czasu spędzonego w łonie matki do później starości.

Liście są naturalnym, niezwykle wszechstronnym koncentratem witamin, minerałów i substancji witalnych, nasiona oczyszczają wodę z bakterii i wirusów oraz dostarczają jednego z najszlachetniejszych i najgęstszych olei.

Zawartość substancji witalnych jest tak wysoka, że już mała ilość proszku z liści pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wiele potrzebnych substancji witalnych. Moringa znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni: jako przyprawa, w zupach, sałatkach, jako dodatek do warzyw i w napojach.

Wszystkie części drzewa można wykorzystywać na wiele sposobów. Liście i owoce można spożywać świeże lub suszone, kwiaty służą za przyprawę i jako źródło nektaru zbieranego przez pszczoły oraz jako lekarstwo, ziarna mogą być zjedzone lub można pozyskać z nich olej albo użyć do oczyszczania wody i oczywiście do zasadzenia nowej rośliny, a kora również dostarcza wartościowego surowca do leków i wytwarzania lin i papieru, korzenie są używane jako pokarm oraz w medycynie i w końcu cała roślina służy też jako pożywienie dla zwierząt i jako biomasa do wytwarzania alternatywnej energii. Nawet „odpadki” są idealnym ekologicznym nawozem.

Ponieważ drzewo moringa rośnie dobrze w krajach, w których często panuje duży głód, celowe wykorzystanie go może pomóc zmniejszyć niedobory. Pracownicy programów pomocy dla afrykańskiej ludności donoszą, że dzieci dzięki trzem łyżkom proszku z moringi tygodniowo były wyraźnie wzmocnione. Pewien profesor z centrum medycyny tropikalnej podkreślał, że produkty z drzewa moringa są niezwykle pomocne przy chorobach uwarunkowanych odżywianiem. Pomagają zarówno przy niedożywieniu, jak i przy powszechnym w krajach zachodnich nieprawidłowym odżywianiu.

Ze względu na swoje wszechstronne działanie Moringa oleifera jest zwana także „cudownym drzewem” lub „drzewem długiego życia”. W niektórych regionach jest też znana jako drzewo chrzanowe, drzewo pałeczkowe czy drzewo ben. Pierwotnie pochodzi z obszaru Indii i Himalajów, ale dziś rośnie na całym świecie w tropikalnych i subtropikalnych regionach ziemi, a więc w Afryce, krajach arabskich, Azji Południowo-Wschodniej oraz na Wyspach Karaibskich i Kanaryjskich. Niedawno odwiedziliśmy plantację na Teneryfie i byliśmy poruszeni pasją administratorów i radością pracowników z wykonywanych przez nich prac. Było tak, jakby drzewo rozmawiało z nami i wymagało od nas, byśmy dostrzegli w nim boską rękę. Skierowanie wewnętrznej uwagi na uzdrawiającą siłę tej rośliny było jak kąpiel w źródle młodości. Promienieje ona pokojem i bezpieczeństwem.

Kiedy opisujemy drzewo moringa jako najbardziej wartościową roślinę świata, z pewnością nie ma w tym żadnej przesady, ponieważ jest ona fenomenem pośród roślin spożywczych. I każdy może korzystać z zadziwiającej siły drzewa moringa w formie sproszkowanych liści lub własnej rośliny hodowanej w pokoju. Proszek lub liście można jeść w potrawach lub pić jako herbatę. Herbata ma przyjemną świeżo-słodką nutę i może być zestawiona z innymi rodzajami zielonej herbaty, jak na przykład z herbatą jaśminową. Przy przyjmowaniu proszku odczuwa się lekką ostrość spowodowaną zawartym w nim olejem gorczycowym. Właśnie ten pikantny smak sprawia, że moringa jest interesującą przyprawą. Ogród moringowy na Teneryfie dostarcza produktów o potwierdzonej jakości, która wydaje się nie do przebicia. Niezależne instytuty ustaliły, że ich poziom ORAC, a więc zawartość antyoksydantów, wynosi ponad 75 000 µmol TE/100 g. Poziom ORAC powyżej 10 000 µmol TE/100 g uchodzi za wysoki (o źródłach zakupu produktów z moringi można dowiedzieć się od autorów, wysyłając zapytanie drogą mailową na adres: balance@behealed.de).

Smaczny ser moringowy
2 łyżeczki proszku z liści moringi, 200 g orzechów cashew, 4 młode cebulki, 1/2 ząbki czosnku z łupiną, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej, sok z 1 cytryny, sok z 1 limonki

...
Autor: Thorsten Weiss, Jenny Bor
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.