Krzewy mniej znane

Jagoda kamczacka (Lonicera kamtschatica) Jagoda ta rośnie dziko na Syberii i na Dalekim Wschodzie. Uprawia się ją w wielu odmianach w europejskiej części Rosji,  a od niedawna robi furorę na całej półkuli północnej, w krajach o chłodnym i umiarkowanym klimacie, gdzie zakłada s

Jagoda kamczacka (Lonicera kamtschatica)

Jagoda ta rośnie dziko na Syberii i na Dalekim Wschodzie. Uprawia się ją w wielu odmianach w europejskiej części Rosji,  a od niedawna robi furorę na całej półkuli północnej, w krajach o chłodnym i umiarkowanym klimacie, gdzie zakłada się liczne jej plantacje (również w Polsce).

Jest krzewem osiągającym wysokość 2 metrów, o łuszczącej się podłużnymi płatami korze. Ma eliptyczne, długie do 10 cm, pokryte miękkimi włoskami liście o bardzo krótkich ogonkach. Jej żółte lub żółtawozielone kwiaty zakwitają w okółkach na szczytach pędów. Cylindryczne, granatowe owoce z nalotem woskowym na powierzchni wypełnia soczysty, bardzo smaczny miąższ.

Do najważniejszych substancji czynnych znajdujących się w owocach jagody kamczackiej należą cukry, liczne kwasy organiczne, flawonoidy, prowitamina A (beta-karoten), witaminy B1, B2, C i P, a także sporo minerałów – fosfor, potas, żelazo wapń, jod i bor.

Owoce działają ogólnie wzmacniająco, przeciwzapalnie, bakteriobójczo i z tych względów znajdują zastosowanie w leczeniu grypy, anginy, stanów zapalnych gardła oraz nieżytów żołądka i jelit. Ich bardzo cenną właściwością jest usuwanie z organizmu metali ciężkich i skutków zatrucia lekami.

Odwar z kwiatów hamuje rozwój bakterii i wirusów wywołujących stany zapalne. Stosuje się go w leczeniu między innymi grypy, gruźlicy i czerwonki.

Zdaniem dietetyków owoce powinny być spożywane przede wszystkim na surowo – wtedy są najzdrowsze, bo nie tracą swoich substancji czynnych. Bardzo cenną jednakże ich cechą jest to, że zachowują lecznicze właściwości także poddane suszeniu czy mrożeniu.

Warto z jagód kamczackich robić także przetwory: soki, wina, drzemy i konfitury – po prostu dla ich smaku.

Konfitury z jagody kamczackiej

Połączyć zmiażdżone owoce z cukrem w stosunku 1:12, a nawet 1:15, dokładnie wymieszać i podgrzewać aż do rozpuszczenia cukru. Gotowe konfitury należy przełożyć do wysterylizowanych słoików i przechowywać w chłodzie.

Jagody kamczackie w cukrze

Świeżo zebrane owoce przesypać cukrem pudrem (2 kg cukru na 1 kg jagód), przełożyć do słoików, posypując wierzchnią warstwę cukrem, zamknąć i przechowywać w chłodzie.


Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.