Przepisy kulinarne według Pięciu Przemian

Przepisy kulinarne według Pięciu Przemian - grzyby Skróty: O – Przemiana Ognia – smak gorzki Z – Przemiana Ziemi – smak słodki M – Przemiana Metalu – smak ostry W – Przemiana Wody – smak słony D – Przemiana Drzewa – smak kwaśny Sosy Sos z suszonyc

Przepisy kulinarne według Pięciu Przemian - grzyby

Skróty:

O – Przemiana Ognia – smak gorzki

Z – Przemiana Ziemi – smak słodki

M – Przemiana Metalu – smak ostry

W – Przemiana Wody – smak słony

D – Przemiana Drzewa – smak kwaśny

Sosy

Sos z suszonych grzybów

O – szklanka wrzątku, laurowy listek

Z – masło, garść suszonych grzybów

M – szczypta czarnego pieprzu, cebula, angielskie ziele

W – sól, zimna woda

D – 2 łyżeczki pszennej mąki, kwaśna śmietana

Zagotować wodę, dodać laurowy listek, pokruszone suszone grzyby. Kiedy grzyby będą już miękkie, dodać masło, pieprz, angielskie ziele, cebulę pokrojoną w kostkę i sól. W niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę i śmietanę, wlać do sosu, zgotować.

Sos tatarski

Z –  majonez

M – czarny pieprz

W – sól

D – drobno pokrojone marynowane grzyby i kiszony ogórek

Warzywa z grzybami

Kapusta z grzybami

O – wrzątek, listek laurowy, majeranek, wędzone śliwki,

suszone grzyby, Z – masło, migdały, M – szczypta

pieprzu, cebula pokrojona w piórka, pokrojona biała

kapusta (około 30% kapusty kiszonej), ziele angielskie, W – sól

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.