Lecznicze grzyby

Lecznicze grzyby

Mykoterapia to wykorzystanie leczniczych właściwości grzybów. W terapiach naturalnych stosuje się wiele rodzajów grzybów, ale najpopularniejszym z nich jest reishi. Jego zdumiewające właściwości lecznicze w krajach Dalekiego Wschodu znane są od tysięcy lat. Od kiedy jednak badania naukowe przeprowadzone w USA, Australii i Japonii potwierdziły jego wysoką skuteczność leczniczą w walce z nowotworami, zainteresowała się nim także medycyna akademicka na całym świecie.

Reishi

Ten grzybek stosowano od dawna jako skuteczny środek wzmacniający siłę życiową (przez Chińczyków zwaną energią chi), która jest odpowiedzialna za działanie systemu immunologicznego, a przez to wspomaga leczenie wielu chorób. Szersze zainteresowanie

reishi, jako źródłem substancji farmakologicznie czynnych, datuje się od drugiej połowy XX wieku.

Badania naukowe przeprowadzone na Uniwersytecie Krajowym w Seulu w Korei Południowej potwierdziły, iż stosowanie reishi nie przynosi żadnych skutków ubocznych. W trakcie badań zaobserwowano, iż brane pod uwagę biomarkery nie wykazały żadnych uchyleń od normy. Nie zaobserwowano zmian wagi organów, masy ciała ani też zmian obrazu krwi.

Brano również pod uwagę takie parametry jak: efektywność działania układu odpornościowego, możliwości obrony przez antyutleniacze, ryzyko choroby wieńcowej serca, uszkodzenia DNA, jak również właściwości przeciwzapalne. W wyniku badań zaobserwowano, iż reishi nie tylko nie powoduje żadnych skutków ubocznych, ale również obniża poziom złego cholesterolu, lipoprotein oraz triglicerydów we krwi, zapobiegając tym samym zmianom miażdżycowym. Zmniejsza zatem ryzyko choroby wieńcowej a zwiększa efektywność działania antyutleniaczy. Wykazuje skuteczność w leczeniu takich schorzeń jak: stwardnienie tętnic, hypercholesteroloza oraz nadciśnienie tętnicze.

Stosowanie grzybów w medycynie Japonii oraz Chin związane było z ich właściwościami wzmacniającymi i stymulującymi system odpornościowy.

W ostatnich latach wyizolowano z reishi wiele substancji, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Związki zawarte w reishi wzmacniają odporność komórkową, wpływają na pobudzenie produkcji oraz aktywność limfocytów, komórek NK, cytokinin oraz makrofagów. Stymulacja tej części układu odpornościowego chroni przed wieloma infekcjami oraz grypą i nie pozwala drobnoustrojom chorobotwórczym na zapoczątkowanie procesu chorobowego.

Badania przeprowadzone w USA, Australii i Azji potwierdziły, że wyciągi z reishi posiadają silne właściwości antynowotworowe. W Japonii grzyb ten został oficjalnie uznany za środek wspomagający leczenie nowotworów.

Mechanizm działania reishi polega na zwiększeniu aktywności i działalności układu odpornościowego. Substancje w nim zawarte m.in: wielocukry (beta- D glukany), a

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.