Grzybobranie

Ech... Żeby to życie zwolniło, zakwitło pełnią – myślisz czasem. Można zwolnić w jednej chwili...

Ech... Żeby to życie zwolniło, zakwitło pełnią – myślisz czasem. Można zwolnić w jednej chwili...

Gdy płuczesz warzywa, siekasz czosnek, odmierzasz mąkę, smażysz rybę, myśl tylko o płukaniu, siekaniu, odmierzaniu i smażeniu. Skup całą uwagę i wolę na każdej najdrobniejszej czynności, szczypcie soli lub ziół, które kruszysz w palcach. Wczuj się w alchemię gotowania i doceń to, że możesz gotować. Skoro możesz gotować, to znaczy, że masz swój dom, swoją kuchnię, swój ogień, swoje garnki i talerze. Znaczy to też, że masz komu gotować, a nawet jeśli gotujesz tylko dla siebie – znajdź przyjemność w tym, że za chwilę spożyjesz dobre, wartościowe jedzenie. Zapal świece. Włącz muzykę. Wdychaj zapachy gotowanych potraw. Bądź z siebie dumna lub dumny, że potrafisz wyczarować coś pysznego, prostego i wartościowego i nie musisz jeść w pędzie kebaba, zapiekanki, hamburgera na wynos lu...

Autor: Katarzyna Enderlich
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.