Grzyby mają nie tylko walory smakowe, ale i lecznicze, co potwierdzają współczesne badania.
Grzyby mają nie tylko walory smakowe, ale i lecznicze, co potwierdzają współczesne badania.
Zawierają wiele cennych substancji, m.in. białko i błonnik, witaminy z grupy B, niacynę potrzebną do prawidłowego działania mózgu i układu nerwowego, obniżającą też ciśnienie krwi i łagodzącą bóle głowy, ryboflawinę korzystnie wpływającą na skórę, włosy i paznokcie, kwas pantotenowy uodparniający organizm, trochę potasu, fosforu, cynku, żelaza i innych mikroelementów. W dodatku – jako niskokaloryczne – nie tuczą! Oczywiście pod warunkiem, że nie pływają w maśle i śmietanie – to także jest odpowiedź na narzekania malkontentów, że są ciężkostrawne. Wszystko zależy od sposobu ich przyrządzenia.
A samo grzybobranie to naprawdę znakomity relaks i swoista medytacja. Pozwala pooddychać aromatycznym leśnym powietrzem, które wspaniale czyści płuca, zmusza też do gi...