Len (siemię lniane)

Len (siemię lniane)

Nasiona lnu zwyczajnego, popularnie nazywane siemieniem lnianym, są niedocenianym produktem żywnościowym, który ma niezwykłą wartość odżywczą, a także właściwości profilaktyczne i lecznicze. To jeden z najlepszych środków zmiękczających, łagodzących i przeciwzapalnych. Ponadto nasiona te wykazują działanie przeciwbakteryjne, osłaniające, przeczyszczające, przeciwmiażdżycowe, wzmacniające, regenerujące, a także przyspieszają gojenie się ran.

Len zwyczajny to jednoroczna roślina zielna o cienkiej, cylindrycznej, pojedynczej lub górą rozgałęzionej łodydze, która osiąga 60–100 cm wysokości. Liście są liczne, naprzemianległe, lancetowate, trójnerwowe o długości 4–5 cm. Len posiada jasnobłękitne (rzadziej białe lub fioletowe), 15-milimetrowe kwiaty o pięciu płatkach zebranych w wiechy. Owoc lnu to kulista, dziesięcionasienna torebka z gładkimi, błyszczącymi nasionami. Potocznie nasiona te zwane są siemieniem lnianym, mają 5–6 mm, spłaszczony, jajowaty kształt i brunatny lub złocisty kolor. Len kwitnie od czerwca do sierpnia, a owocuje pod koniec lipca.

Surowiec zielarski
W zielarstwie wykorzystuje się nasienie lnu (Semen Lini), popularnie nazywane siemieniem lnianym oraz otrzymywany z nich olej lniany (Oleum Lini). Można dostać dwa rodzaje siemienia lnianego – brązowe lub złociste tzw. budwigowe. Obydwa rodzaje ...

Autor: Agnieszka Bożek
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.