Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Chrzan jest rośliną znaną od wieków. To nie tylko smak, ale – jak wykazały badania naukowe – także zdrowie! Zawiera więcej witaminy C
niż cytryny czy pomarańcze! Działa podobnie jak czosnek, ale nie pozostawia brzydkiego zapachu!
Matka Natura bogato nas obdarzyła roślinami, które posiadają lecznicze właściwości, a których my nie doceniamy, wierząc w ogromną moc leków. Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje ich moc, by chronić nasze zdrowie. Jedną z takich roślin jest żurawina...
Roślinka ta jest naturalną bombą witaminową. Jej właściwości zdrowotne były wykorzystywane od najdawniejszych czasów. Współcześni badacze odkryli w niej flawonoidy i garbniki, które wykorzystuje się do leczenia chorób układu pokarmowego i moczowego. Ponadto borówka znalazła zastosowanie w wielu diet...
Pomidory śmiało można zaliczyć do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która poza dostarczeniem organizmowi podstawowych składników odżywczych ma duży udział w profilaktyce wielu chorób. Zdecydowanie są one pokarmem prozdrowotnym.
Brzoskwinia to wakacyjny owoc, który wykazuje właściwości prozdrowotne. Oprócz tego, że jest smaczny, wspomaga odchudzanie, pomaga w leczeniu osteoporozy oraz posiada właściwości… antystresowe! Brzoskwinia znalazła również zastosowanie w kosmetologii i oczywiście w kuchni.
Fasola mung, zwana także złotą fasolą, pochodzi z Indii, lecz stała się tradycyjnym elementem kuchni chińskiej. Jest jednym z najbardziej wartościowych gatunków fasoli pod względem leczniczym, ponieważ skutecznie oczyszcza organizm z wszelkich toksyn i wspiera działanie układu sercowo-naczyniowego....
Jest jednym z wielu zapomnianych warzyw przeżywających w ostatnich latach prawdziwy renesans. Co roku w marcu w niektórych supermarketach pojawiają się kosze wypełnione małymi, blado-beżowymi bulwkami przypominającymi kształtem segmentowane larwy… Widok nie jest więc zbyt zachęcający, ale za to smak...
O tym, że jęczmień jest zbożem wspomagającym zdrowie, wiedzieli dobrze nasi przodkowie. Potwierdzają to również współczesne badania. Nauka na nowo odkryła to zboże. Zwłaszcza moc chlorofilu zawartego w trawie jęczmiennej oraz soku i proszku z młodego jęczmienia.
Jeżeli jest zimno albo próbujesz pokonać przeziębienie, najlepszym lekarstwem będzie ciepły napój pełen witamin. Choć jego przygotowanie wymaga podgrzania surowych produktów, zachowuje on wiele dobroczynnych właściwości i dostarcza ciału niezbędnych składników odżywczych.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.