Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Pomidory śmiało można zaliczyć do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która poza dostarczeniem organizmowi podstawowych składników odżywczych ma duży udział w profilaktyce wielu chorób. Zdecydowanie są one pokarmem prozdrowotnym.
Choć pasternak ma trzy razy więcej wartości odżywczych niż marchewka, wciąż rzadko pojawia się na naszych stołach. Wiele osób uważa go za trochę gorszą pietruszkę. Jego zapach, przypominający kminek, anyż i koper, może kojarzyć się z tym warzywem, jednak pod względem smaku kojarzy się raczej z march...
Wygląda może niezbyt efektownie, za to pod jej skromną „sukienką” kryje się ogromne bogactwo. Mowa o Petroselinum crispum, czyli pietruszce zwyczajnej.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.