
Pomidory śmiało można zaliczyć do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która poza dostarczeniem organizmowi podstawowych składników odżywczych ma duży udział w profilaktyce wielu chorób. Zdecydowanie są one pokarmem prozdrowotnym.
Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie podobnie jak ziemniaki pojawił się już w czasach prehistorycznych. W przeciwieństwie do kartofli jednak nie od razu został doceniony przez tubylców – dość długo traktowany były przez nich jako… chwast zaśmiecający pola, przynajmniej na terenach swego pierwotnego pochodzenia, czyli dzisiejszych Peru i Ekwadoru.
Do Europy przybył 1000 lat później, kiedy ziemie hodujących go Azteków najechał Cortes. Z powracającymi konkwistadorami pomidor trafił do Hiszpanii, stąd do Włoch. W 1544 roku Pier Andrea Mattioli, słynny włoski zielarz, napisał o nim: „W naszych czasach przywieziono do Włoch inny rodzaj mandragory (…). Wpierw zielony, złoty, gdy dojrzeje. Je się go w ten sam sposób co gruszkę miłosną – usmażony na oleju z solą i pieprzem”. Jest to pierwsza wzmianka o pomidorze w Europie. W drugim wydaniu komentarza Mattioli dodał, że roślina m...