Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo)

Pochodzi prawdopodobnie z Meksyku. To na tamtejszych wykopaliskach odkryto nasiona dyni sprzed 10 000 lat.

MIĄŻSZ DYNI

Dlaczego warto go jeść?
Miąższ dyni zawiera m.in. mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, oraz luteinę i zeaksantynę – również barwniki roślinne z grupy karotenoidów. Ponadto witaminy B1, B2, B3, B5, B6, B7, C, E, PP, kwas foliowy. Do tego cenne minerały – wapń, potas, magnez (w 50 dag miąższu znajduje się tyle magnezu, co w 4 kostkach ciemnej czekolady), żelazo, fosfor, miedź i kobalt; pektyny, kwasy organiczne i węglowodany (cukry). To również doskonałe źródło białka (cennych aminokwasów) i błonnika. Taki skład decyduje o ogromnej wartości odżywczej owego warzywa.
Dynia należy zatem do pokarmów doskonale działających na organizm, gdyż wspomaga jego pracę na wielu poziomach.

Lubią ją i potrzebują:

Układ pokarmowy – reguluje jego działanie, pobudza procesy trawienne, z uwagi na zawartość błonnika wzmaga perystaltykę jelit. Miąższ dyni stosuje się między innymi w leczeniu zaparć, także uporczywych. Tym samym wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych resztek przemiany materii. Zarówno gotowana, jak i surowa łagodzi nieżyty przewodu pokarmowego. Ponadto jest doskonałym środkiem przeciw nudnościom i wymiotom, zaleca się ją między innymi kobietom uskarżającym się na takie problemy w pierwszym trymestrze ciąży.

Wątroba – jest dla niej przyjazna, gdyż jako pokarm wybitnie lekkostrawny z niską zawartością tłuszczów nie obciąża jej, a w dodatku zawarte w niej substancje mają działanie żółciopędne.

Układ naczyniowo-krążeniowy – zaleca się ją osobom z nadciśnieniem, miażdżycą, ze stwardnieniem tętnic – obniża bowiem poziom cholesterolu LDL – lipoproteiny o małej gęstości – we krwi. Takie działanie dyni zawdzięczamy znaczącej obecności barwników z grupy karotenoidów, zwłaszcza luteinie i zeaksantynie oraz witaminie E, będących antyoksydantami. Naukowcy stwierdzili, że ich wyższy poziom w diecie jest czynnikiem chroniącym przed wczesną miażdżycą tętnic, a zatem między innymi przed zawałami serca i udarami. Zwalcza ponadto często towarzyszące chorobom układu chorobom krążenia obrzęki.

Układ moczowy, u panów – prostata: poprawia pracę pęcherza i nerek, działa moczopędnie. Wprowadzenie miąższu dyni do jadłospisu zaleca się osobom cierpiącym na niewydolność nerek, problemy z pęcherzem, mężczyznom zmagającym się z przerostem prostaty. W lecznictwie ludowym za pomocą miąższu dyni startego na surowo i połączonego z jabłkiem, przyprawionego octem jabłkowym i miodem zwalczano białkomocz i obrzęki nerczycowe u dzieci. A pulpa dyniowa (obok suszonych żurawin) wchodzi w skład leku Uretin, który działa moczopędnie, poprawia pracę nerek, pęcherza i dróg moczowych.

Stawy, mięśnie – jako pokarm wybitnie zasadotwórczy wspomaga odkwaszanie organizmu, zapobiegając chorobom reumatycznym i artretycznym oraz wspomaga ich leczenie.

Oczy! – dynia ma niezwykle korzystny wpływ na wzrok! Ze względu na dużą zawartość w miąższu tego warzywa dobrze przyswajalnego beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny zarówno lekarze, jak i naturoterapeuci radzą spożywanie go, a także picie soku dyniowego wszystkim, którzy mają problemy z widzeniem. Dr Jadwiga Górnicka, autorka wielu książek traktujących o terapiach naturalnych oraz dietetycznych właściwościach warzyw i owoców, uważa, że dużo dyni – choćby w formie sałatek, surówek, jarzynki na ciepło &nd...

Autor: Kasia Bury
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.