Ojczyzną czarnej rzodkwi są Egipt i Chiny. O jej uprawie w starożytnym Egipcie świadczą napisy na piramidzie Cheopsa. Jak podaje Herodot, w państwie faraonów żywiono czarną rzodkwią robotników, którzy budowali piramidy już 3000 lat p.n.e.
Ojczyzną czarnej rzodkwi są Egipt i Chiny. O jej uprawie w starożytnym Egipcie świadczą napisy na piramidzie Cheopsa. Jak podaje Herodot, w państwie faraonów żywiono czarną rzodkwią robotników, którzy budowali piramidy już 3000 lat p.n.e.
Rysunek tej rośliny znajduje się na ruinach świątyni w Karnaku. Z Egiptu trafiła do Grecji. W dni świąteczne poświęcone Apollinowi Grecy składali na jego ołtarzu ofiary w postaci wizerunków buraków, marchwi i czarnej rzodkwi. Znamienne jest, że rzodkiew była złota, buraki srebrne, a marchew – cynowa.
Do dziś jest podstawową jarzyną ludności Azji Wschodniej – m.in. w Japonii i w Chinach, gdzie znano ją i ceniono jako pożywienie i lek już w XI w. p.n.e. Do dziś stanowi 1/3 spożywanych tam warzyw.
Właściwości
Lekarze z różnych czasów i narodów (między innymi Teofrast,...