Na sklepowych półkach i targowiskach co roku pojawiają się egzotyczne owoce i warzywa, które przybywają do Polski z najodleglejszych zakątków świata. Coraz częściej też podróżujemy, próbując lokalnych specjałów w tropikalnych krajach. Kumkwaty, karambole, rambutany i marakuje – ich nazwy brzmią, a owoce smakują niezwykle egzotycznie. Chociaż te cuda natury nie stanowią istotnego składnika naszej diety, warto zapoznać się z ich pochodzeniem, zastosowaniem w kuchni i właściwościami leczniczymi.
Na sklepowych półkach i targowiskach co roku pojawiają się egzotyczne owoce i warzywa, które przybywają do Polski z najodleglejszych zakątków świata. Coraz częściej też podróżujemy, próbując lokalnych specjałów w tropikalnych krajach. Kumkwaty, karambole, rambutany i marakuje – ich nazwy brzmią, a owoce smakują niezwykle egzotycznie. Chociaż te cuda natury nie stanowią istotnego składnika naszej diety, warto zapoznać się z ich pochodzeniem, zastosowaniem w kuchni i właściwościami leczniczymi.
Kumkwat perłowy (Fortunella margarita)
Owoce kumkwatu nazywane są inaczej kinkanami. Angielska nazwa kumkwat wywodzi się z języka kantońskiego. Ten niewielki krzew, dorastający do 2 m wysokości, należy do rodziny rutowatych i jest bliskim kuzynem cytrusów. Posiada charakterystyczne dla tej rodziny liście, gałązki uzbrojone w ciernie oraz owoce pod...