Na naszych działkach i na stole nie powinno zabraknąć warzyw dyniowatych. Dynia jest nie tylko pożywieniem, lecz także piękną ozdobą. Jednym z najładniejszych widoków, jakie można napotkać w warzywniku jesienią, są dojrzewające w słońcu złociste kule.
Na naszych działkach i na stole nie powinno zabraknąć warzyw dyniowatych. Dynia jest nie tylko pożywieniem, lecz także piękną ozdobą. Jednym z najładniejszych widoków, jakie można napotkać w warzywniku jesienią, są dojrzewające w słońcu złociste kule.
Nazwa „dynia” pojawiła się po raz pierwszy w XVII wieku, niedługo przed tym, jak Charles Perrault napisał Kopciuszka – bajkę o biednej dziewczynie, której babcia, będąca wróżką, zamieniła dynię w złotą karetę, dzięki czemu bohaterka mogła pojechać na wspaniały bal.
Angielskie słowo pumpkin pochodzi od greckiego pepon, oznaczającego „gotowana na słońcu”. Amerykańskie squash jest skrótem indiańskiego słowa askutasquash, oznaczającego „nadająca się do jedzenia na surowo”.
Dynie pochodzą z Nowego Świata. Odkrycia archeologiczne świadczą, że w obu Amerykach hoduje się je o...