Choć pasternak ma trzy razy więcej wartości odżywczych niż marchewka, wciąż rzadko pojawia się na naszych stołach. Wiele osób uważa go za trochę gorszą pietruszkę. Jego zapach, przypominający kminek, anyż i koper, może kojarzyć się z tym warzywem, jednak pod względem smaku kojarzy się raczej z marchewką. Ma wiele cennych właściwości, m.in. pomaga w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, więc warto go wypróbować w kuchni.
Choć pasternak ma trzy razy więcej wartości odżywczych niż marchewka, wciąż rzadko pojawia się na naszych stołach. Wiele osób uważa go za trochę gorszą pietruszkę. Jego zapach, przypominający kminek, anyż i koper, może kojarzyć się z tym warzywem, jednak pod względem smaku kojarzy się raczej z marchewką. Ma wiele cennych właściwości, m.in. pomaga w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, więc warto go wypróbować w kuchni.
Uważa się, że pasternak, roślina znana już w starożytności, pochodzi znad brzegów Morza Śródziemnego. Trudno jest sprecyzować, kiedy zaczęto go uprawiać, gdyż Grecy i Rzymianie, między innymi Pliniusz w I w. n.e., używali określenia pastinaca zarówno w odniesieniu do marchwi, jak i pasternaku. Podobno cesarz Tyberiusz importował go z terenów dzisiejszych Niemiec, z doliny Renu. Rzymianie uważali bowiem nasiona i korzenie pasternaku za afrodyzjak. Mo...