Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa)

Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa)

Choć pasternak ma trzy razy więcej wartości odżywczych niż marchewka, wciąż rzadko pojawia się na naszych stołach. Wiele osób uważa go za trochę gorszą pietruszkę. Jego zapach, przypominający kminek, anyż i koper, może kojarzyć się z tym warzywem, jednak pod względem smaku kojarzy się raczej z marchewką. Ma wiele cennych właściwości, m.in. pomaga w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, więc warto go wypróbować w kuchni.

Choć pasternak ma trzy razy wiÄ™cej wartoÅ›ci odżywczych niż marchewka, wciąż rzadko pojawia siÄ™ na naszych stoÅ‚ach. Wiele osób uważa go za trochÄ™ gorszÄ… pietruszkÄ™. Jego zapach, przypominajÄ…cy kminek, anyż i koper, może kojarzyć siÄ™ z tym warzywem, jednak pod wzglÄ™dem smaku kojarzy siÄ™ raczej z marchewkÄ…. Ma wiele cennych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, m.in. pomaga w leczeniu schorzeÅ„ przewodu pokarmowego, wiÄ™c warto go wypróbować w kuchni.

Uważa siÄ™, że pasternak, roÅ›lina znana już w starożytnoÅ›ci, pochodzi znad brzegów Morza Åšródziemnego. Trudno jest sprecyzować, kiedy zaczÄ™to go uprawiać, gdyż Grecy i Rzymianie, miÄ™dzy innymi Pliniusz w I w. n.e., używali okreÅ›lenia pastinaca zarówno w odniesieniu do marchwi, jak i pasternaku. Podobno cesarz Tyberiusz importowaÅ‚ go z terenów dzisiejszych Niemiec, z doliny Renu. Rzymianie uważali bowiem nasiona i korzenie pasternaku za afrodyzjak. MoÅ...

Autor: Magdalena Nowakowska
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.