Choć pasternak ma trzy razy więcej wartości odżywczych niż marchewka, wciąż rzadko pojawia się na naszych stołach. Wiele osób uważa go za trochę gorszą pietruszkę. Jego zapach, przypominający kminek, anyż i koper, może kojarzyć się z tym warzywem, jednak pod względem smaku kojarzy się raczej z marchewką. Ma wiele cennych właściwości, m.in. pomaga w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, więc warto go wypróbować w kuchni.
Choć pasternak ma trzy razy wiÄ™cej wartoÅ›ci odżywczych niż marchewka, wciąż rzadko pojawia siÄ™ na naszych stoÅ‚ach. Wiele osób uważa go za trochÄ™ gorszÄ… pietruszkÄ™. Jego zapach, przypominajÄ…cy kminek, anyż i koper, może kojarzyć siÄ™ z tym warzywem, jednak pod wzglÄ™dem smaku kojarzy siÄ™ raczej z marchewkÄ…. Ma wiele cennych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, m.in. pomaga w leczeniu schorzeÅ„ przewodu pokarmowego, wiÄ™c warto go wypróbować w kuchni.
Uważa siÄ™, że pasternak, roÅ›lina znana już w starożytnoÅ›ci, pochodzi znad brzegów Morza Åšródziemnego. Trudno jest sprecyzować, kiedy zaczÄ™to go uprawiać, gdyż Grecy i Rzymianie, miÄ™dzy innymi Pliniusz w I w. n.e., używali okreÅ›lenia pastinaca zarówno w odniesieniu do marchwi, jak i pasternaku. Podobno cesarz Tyberiusz importowaÅ‚ go z terenów dzisiejszych Niemiec, z doliny Renu. Rzymianie uważali bowiem nasiona i korzenie pasternaku za afrodyzjak. MoÅ...