Fasolka mung (Vigna radiata)

Fasolka mung (Vigna radiata)

Fasola mung, zwana także złotą fasolą, pochodzi z Indii, lecz stała się tradycyjnym elementem kuchni chińskiej. Jest jednym z najbardziej wartościowych gatunków fasoli pod względem leczniczym, ponieważ skutecznie oczyszcza organizm z wszelkich toksyn i wspiera działanie układu sercowo-naczyniowego.

Fasola mung, zwana także złotą fasolą, pochodzi z Indii, lecz stała się tradycyjnym elementem kuchni chińskiej. Jest jednym z najbardziej wartościowych gatunków fasoli pod względem leczniczym, ponieważ skutecznie oczyszcza organizm z wszelkich toksyn i wspiera działanie układu sercowo-naczyniowego.

Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny bobowatych. Dorasta do 120 cm wysokości i ma duże trójlistkowe liście. Kwiaty są motylkowe, skupione w wielokwiatowych kwiatostanach, żółte lub fioletowożółte. Owoc, jak w przypadku pozostałych gatunków fasoli, jest długim, zielonym strąkiem. W środku wyrastają drobniutkie ziarenka (7–20 sztuk), które mają najwyżej 5 mm długości.

Są one żółte (stąd nazwa „fasola złota”) lub ciemnozielone. W sklepach można dostać przede wszystkim te zielone. Znajdziemy je na półkach ze zdrową żywnością...

Autor: Karolina Sienkiewicz
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.