Owies zwyczajny

#800000;">Placki owsiane

1 łyżka mleka, 1 łyżka rozdrobnionych płatków owsianych, 1/2 cebuli, 1 łyżeczka oleju słonecznikowego, 1/2 żółtka, 1/2 białka, 1 łyżeczka chudego twarogu, szczypta kolendry, odrobina kopru włoskiego, szczypta soli morskiej i lubczyku.

Mleko rozgrzać, do niego wsypać płatki i zdjąć z ognia. Cebulę obrać, drobniutko posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Żółtko wymieszać z twarogiem i płatkami w mleku, dodać cebulę i przyprawy. Białko ubić na sztywną pianę i przełożyć do masy. Pozostały olej mocno rozgrzać, usmażyć na nim chrupiące placki, 4-6 minut z każdej strony.

Owsianka ze śmietaną

50 g płatków owsianych, 225 ml wody, 100 ml chudej śmietany, szczypta soli, miód.

Połowę płatków owsianych zmieszać z połową wody i wlać do rondla. Dodać resztę wody, połowę śmietany i sól. Nieustannie mieszając, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut – aż owsianka zgęstnieje i będzie miała kremową konsystencję. Nalać owsiankę do miseczki i polać resztą śmietany. Jeśli chcemy, również miodem. Aby otrzymać złotą owsiankę, podczas gotowania można dodać 40 g siekanych rodzynek sułtańskich.

Ciasto orzechowo-owsiane z jabłkami

250 g masła, 250 g miodu, 4 jajka, sok i skórka z jednej cytryny, 500 g jabłek, 150 g płatków owsianych pełnoziarnistych, 100 g startych orzechów (do wyboru), 400 g drobnych otrąb pszennych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków.

Do dekoracji: 4 łyżki płynnego miodu, 6 łyżek posiekanych lub zmielonych orzechów, kilka całych orzechów.

Masło utrzeć z miodem. Dodać jajka, sok i drobno startą skórkę z cytryny. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i dodać do przygotowanej masy. Dokładnie wymieszać, przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej płatkami owsianymi średniej tortownicy. Wierzch ciasta wyrównać. Piec około godziny w temperaturze 175 °C. Wyjąć z pieca i z formy. Posmarować płynnym miodem, posypać zmielonymi orzechami, górę udekorować całymi orzechami.

Ciasteczka z płatków owsianych

4 szklanki płatków owsianych, 5 łyżek miodu, 3/4 szklanki mąki, 1/3 szklanki oleju, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki posiekanych orzechów.

W głębokiej misce zmiksować miód, olej i wodę. Dodać pozostałe składniki i odstawić na około 10 minut. Następnie stołową łyżką nakładać niewielkie porcje na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec około 30 minut w temperaturze około 180 °C.

SMACZNEGO!


Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.