Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Przednówek... Czuć już w powietrzu wiosnę, słońce naprawdę zaczyna grzać, a nie tylko świecić, świat wraca do życia. Dostosujmy się do tego trendu – dajmy i naszym organizmom – mocno już wyczerpanym chłodem, siedzeniem w słabo wietrzonych pomieszczeniach
i brakiem dziennego światła oraz bezpośredn...
Zapach jak welon otula przestrzeń, będąc częścią składową, niewidzialnej acz odczuwalnej, swoistej „wizytówki”, pewnej aury, której woń kojarzy się z konkretnym miejscem – zapach bowiem współtworzy duszę domu, miejsca czy obszaru. Nawet gdy zamkniemy oczy – szybko poczujemy, iż jesteśmy np. na łące ...
Późna jesień i zima przynoszą często pogorszenie nastroju, dopada nas chandra, a często to pierwszy krok do depresji. Warto wtedy sięgnąć po zioła, które potrafią nie tylko przepłoszyć mrok za oknem, ale i w duszy.
Oregano to powszechnie znana przyprawa o charakterystycznym zapachu i walorach smakowych. Ziele to posiada jednak właściwości od dawna cenione w medycynie. Już w starożytności Hipokrates – ojciec medycyny – uważał oregano za panaceum na wszystkie choroby i wykorzystywał w leczeniu różnych dolegliwoś...
W starożytności uważano, że czarnuszka „potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci”. Do dziś mówi się o niej „złoto faraonów”. Jest powszechnie używaną przyprawą w kuchni indyjskiej. Współczesne badania potwierdziły jej właściwości lecznicze, m.in. antybiotyczne, antywirusowe, antygrzybiczne i antybak...
Nasiona chia są bogate w te składniki pokarmowe, których ogólnie brak w naszej diecie, takie jak kwasy tłuszczowe Omega-3 i błonnik, umożliwiające organizmowi uaktywnienie swoich zdolności samoleczenia. W ten sposób wzmacnia się cały organizm. Oprócz tego pośredniego efekty leczniczego nasiona chia ...
Od tysięcy lat uchodziła za jeden z najskuteczniejszych środków leczniczych, a także – odżywczych. Jej młodziutkie pędy i liście po długiej zimie ratowały ludzi i zwierzęta przed awitaminozą i szkorbutem, uzupełniając ubogą dietę w witaminy i mikroelementy.
Należą do rodziny astrowatych i są od wieków uprawiane jako rośliny lecznicze i ozdobne. Rosną też w stanie dzikim. W Europie zwłaszcza odmiana złocień maruna cieszy się zasłużoną sławą ziela skutecznego na bóle głowy i obniżającego gorączkę. Te właściwości zostały potwierdzone również przez najnows...
Na długo przed wynalezieniem dezodorantu i soli do kąpieli. Rzymianie używali do zabiegów higienicznych lawendy. Nazwa rośliny pochodzi od łacińskiego „lavo” – „myć”. To właśnie oni sprowadzili ją na północ Europy, gdzie była hodowana przez mnichów w przyklasztornych ogrodach. W XVII wieku we Francj...
Był niezbędnym elementem wyposażenia apteczki na każdym statku wojowniczych Wikingów, ratując ich z wielu opresji zdrowotnych, w tym zapobiegając chorobie morskiej... Leczył ich także z kaszlu i kataru, problemów żołądkowych i przyspieszał gojenie się ran odniesionych podczas łupieżczych wypraw....
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.