Babka lancetowata  Babka zwyczajna

Babka lancetowata Babka zwyczajna

Należą do rodziny babkowatych i rosną u nas niemal dosłownie wszędzie: na łąkach, polach, miedzach, pastwiskach, w ogrodach itp. Są roślinami trwałymi o krótkim kłączu i liściach zebranych w rozetę. Kwitną i owocują od maja do września, niepozorne, żółtobiałe kwiaty zebrane są w kłosy.

Surowcem zielarskim są liście obu babek. Zawierają one glukozyd aukubinę, flawonoidy, garbniki, polisacharydy, kwas askorbinowy, sole mineralne i inne składniki.

Napar sporządzamy, biorąc 1-2 łyżki liści na 2 szklanki wody; pić po pół szklanki 2-4 razy dziennie lub stosować do okładów.

Napar z suszonych liści babki pije się w niedostatecznym wydzielaniu lub braku kwasu solnego, w przewlekłym nieżycie żołądka i jelit, w stanach zapalnych błon śluzowych przewodu pokarmowego. Okłady z naparu kładzie się na czyraki, na zakażone lub trudno gojące się rany, m.in. żylakowe. Szczególnie liście babki lancetowatej są uważane za... silny antybiotyk. Rozcieńczonym pół na pół wodą naparem przemywa się oczy w zapaleniu powiek lub spojówek.

Babka była znana już w starożytności jako lek, a Pliniusz Starszy wymienia 24 choroby, które zaleca leczyć babką. Babka lancetowata – jak sama nazwa wskazuje – ma liście niczym lance, długie, wąskie. Babka zwyczajna ma liście szerokie. Z obu babek zbiera się liście w czasie kwitnienia ziela, od maja do września i suszy się w miejscu przewiewnym, w cieniu, w temperaturze do 40°C. Ale można używać również liści świeżych.

Najczęściej świeży, zmiażdżony liść babki służy do nacierania miejsc pokłutych przez komary lub inne drobne insekty. Ból i obrzęk mijają bez śladu. Zawdzięcza się to między innymi cynkowi, w który babka jest bogata.

Ziołolecznictwo poleca babkę najczęściej w rozmaitych mieszankach, z których najprostsze są: z korzeniami biedrzeńca lub z bobrkiem trójlistnym.

Przy chrypkach, duszącym kaszlu, dla palaczy i staruszków zaleca się taką herbatkę: po łyżce liści babki i korzeni biedrzeńca zalać szklanką wrzątku. Po 15 minutach odcedzić.

Przy chorobie wrzodowej jako lek osłaniający, a także przy zbyt małym wydzielaniu soku żołądkowego oraz nieżycie żołądka lub jelit itp. poleca się takie ziółka:

po łyżce liści babki i bobrka trójlistnego zalać szklanką wrzątku, przykryć, a po 15 minutach odcedzić. Pić po pół szklanki przed jedzeniem.

Można też pić sok ze świeżych, umytych liści babki doprawiony miodem. Posiekane świeże liście wchodzą również w skład sałatek („kuracja wiosenna”), na przykład: mieszanka liści babki, mięty, pokrzywy i mniszka, doprawiona śmietaną (jak sałata), kefirem, majonezem lub sosem vinaigrette.

Świeże liście babki (umyte gorącą wodą) podobnie jak napar stosuje się też jako okłady na chore miejsca, n

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.