Czarnuszka zwana „złotem faraonów”

W starożytności uważano, że czarnuszka „potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci”. Do dziś mówi się o niej „złoto faraonów”. Jest powszechnie używaną przyprawą w kuchni indyjskiej. Współczesne badania potwierdziły jej właściwości lecznicze, m.in. antybiotyczne, antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne.

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) to roślina z rodziny jaskrowatych, osiągająca do pięćdziesięciu centymetrów wysokości. Posiada białe lub niebieskie kwiaty z błękitnym unerwieniem oraz owoce – nasiona czarne jak węgiel. Pochodzi z terenów Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej, bywa jednak uprawiana również w Polsce. Czarnuszka zwana też jest czarnuchą, czarnym kminkiem, panną w zieleni, kąkolnicą.

Surowiec zielarski
Surowcem zielarskim jest nasienie czarnuszki (Semen Nigellae) oraz wytwarzany z nasion olejek z czarnuszki siewnej (Oleum Nigelle). Nasiona należy zbierać, gdy większość mieszków zmieni barwę na brunatną – w Polsce w połowie września.
Nasiona czarnuszki zawierają olej tłusty, składający się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, olejek lotny, węglowodany, białko, alkaloidy, flawonoidy i saponiny oraz tymochion. Nasiona to także skarbnica beta-karotenu, witaminy A, E, F, witamin z grupy B oraz licznych minerałów: magnezu, wapnia, żelaza, potasu, selenu, cynku.

Właściwości i zastosowanie
Z badań naukowców przeprowadzonych na zwierzętach wynika, że zawarte w czarnuszce związki wykazują potencjalne działanie antynowotworowe, gdyż przyczyniały się one do niszczenia i hamowania wzrostu komórek raka, m.in. piersi, szyjki macicy, krtani, okrężnicy, skóry, trzustki oraz białaczki. Badania wykazały też, że czarnuszka zapobiega uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym w radioterapii. Właściwości antynowotworowe czarnuszki są przypisywane substancji o nazwie tymochinon – głównemu, aktywnemu składnikowi olejku lotnego nasion rośliny. Związek ten posiada również właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, antyalergiczne i przeciwwrzodowe.

Na pasożyty
Badania wykazały, że olej z czarnuszki ma działanie przeciw tasiemcowe u dzieci chorujących na tasiemczycę. Olej z czarnuszki skutecznie zwalcza również owsiki, blastocytozę oraz włośnia krętego.

Na cukrzycę
Z badań wynika, że obecne w nasionach czarnuszki olejek eteryczny i tymochinon wpływają na obniżenie poziomu glukozy i wzrost wydzielania insuliny, zaś kwercetyna normalizuje poziom glukozy we krwi, zwiększa zawartość glikogenu w wątrobie i wydzielanie insuliny przez komórki trzustki.

Na odporność
Zawarte w nasionach czarnuszki związki wzmacniają układ odpornościowy, gdyż korzystnie wpływają na komórki układu immunologicznego, np. zwiększają liczbę limfocytów i makrofagów.

Na alergię
Stosowanie czarnuszki łagodzi dolegliwości alergiczne – katar alergiczny i egzemy, co jest związane z hamowaniem uwalniania histaminy z mastocytów.

Na układ krążenia
Czarnuszka pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Ponadto chroni przed wzrostem homocysteiny, czyli wspomaga zapobieganie miażdżycy. Badania wykazały też, że regularne spożywanie oleju z czarnuszki podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów, czyli zapobiega anemii.

Na astmę
Olej oraz wyciągi z nasion rozszerzają oskrzela i łagodzą objawy choroby.

Na bóle menstruacyjne
Nasiona czarnuszki zawierają malantynę – środek przeciwbólowy oraz nigellon, działający przeciwskurczowo. Czarnuszkę zaleca się więc podczas menstruacji, aby zniwelować bolesne skurcze. Ponadto reguluje miesiączkę, zatem powinny po nasiona sięgnąć młode kobiety.
...

Autor: Izabela Adamczyk
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.