Oregano – zielony antybiotyk

Oregano – zielony antybiotyk

Oregano to powszechnie znana przyprawa o charakterystycznym zapachu i walorach smakowych. Ziele to posiada jednak właściwości od dawna cenione w medycynie. Już w starożytności Hipokrates – ojciec medycyny – uważał oregano za panaceum na wszystkie choroby i wykorzystywał w leczeniu różnych dolegliwości, m.in. niestrawności, biegunki, kataru, bólu uszu, reumatyzmu, łuszczycy, a nawet wścieklizny.

W lecznictwie stosowane jest ziele lebiodki – Origani herba oraz olejek – Origani oleum. Ziele należy zbierać w okresie kwitnienia rośliny i suszyć w warunkach naturalnych lub w suszarniach w temp. do 35°C. Olejek wytwarzany jest z suszonego lub świeżego oregano przez destylację z parą wodną.

Wyniki badań oregano przeprowadzone przez instytuty naukowe z całego świata (np. Uniwersytet Georgetown w USA, Uniwersytet Boloński we Włoszech, Uniwersytet Tennessee w USA) wskazują na właściwości o szerokim zakresie i różnorodności oddziaływania tego cennego zioła. Ponadto jest substancją naturalną, nieszkodliwą dla organizmu człowieka.

Co to za roślinka?
Oregano (łac. Origanum vulgare) to bylina z rodziny wargowych, która występuje w Europie, Azji Mniejszej i Syberii. Nazwa ziela pochodzi od greckich słów: oros – góra i ganos – radość. Inne nazwy rośliny to: macierzyca, macierduszka, dziki majeranek, macierzanka wysoka, lebiodka pospolita. Oregano wytwarza pełzające kłącza, często z rozłogami oraz liczne, wzniesione łodygi rozgałęzione w części górnej, które osiągają wysokość od 20 do 80 cm. Roślina posiada liście ogonkowe, jajowate do eliptycznie lancetowatych, a kwiaty drobne, różowoliliowe zebrane w szczytowy podbaldach z przykwiatkami. Kwitnie od czerwca do września.

Surowiec zielarski
W lecznictwie stosowane jest ziele lebiodki – Origani herba oraz olejek – Origani oleum. Ziele należy zbierać w okresie kwitnienia rośliny i suszyć w warunkach naturalnych lub w suszarniach w temp. do 35°C. Olejek wytwarzany jest z suszonego lub świeżego oregano przez destylację z parą wodną.
Współcześni naukowcy odkryli, że cała część nadziemna tej rośliny – kwiaty, liście i łodyżka – są cennym źródłem witamin A, E, K, C oraz błonnika, goryczy, garbników. Ziele zawiera także wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, potas oraz olejek bogaty w fenole (karwakrol i tymol). W olejku znaleziono też octan tymolu i p-cymen. Poza tym zawiera seskwiterpeny, katechinę, kwasy fenolowe oraz flawonoidy (apigenina, luteolina, kwercetyna, kemferol, eriodykcjol, naryngenina).

Właściwości i zastosowanie
Przeprowadzone badania wykazały, że oregano, dzięki zawartości garbników i związków fenolowych, hamuje wzrost bakterii, m.in. Pseudomonas aeruginosa, Staphylococus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella enterica, grzybów: Candida albican oraz pasożytów: Giardia duodenalis.

Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i antyoksydacyjnie
Oregano posiada wysoką efektywność przeciwutleniającą i stanowi doskonałą ochronę przeciw wolnym rodnikom. Umożliwia to wykorzystanie lebiodki w profilaktyce współczesnych chorób cywilizacyjnych oraz w walce z procesami starzenia biologicznego.

...
Autor: Izabela Adamczyk
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.