Kwiaty w kuchni

Jak twierdzą naukowcy, bezpiecznie możemy spożywać na surowo kwiaty około 90 gatunków roślin. Dziś proponujemy wam skosztowanie i wykorzystanie kolejnych – nie tylko do ozdoby, ale dla smaku i zdrowia.

W ubiegÅ‚orocznym numerze 5–6 zaprezentowaliÅ›my dziesięć kwiatów przydatnych w domowej apteczce i w kuchni. Jak twierdzÄ… naukowcy, bezpiecznie możemy spożywać na surowo kwiaty okoÅ‚o 90 gatunków roÅ›lin. DziÅ› proponujemy wam skosztowanie
i wykorzystanie kolejnych – nie tylko do ozdoby, ale dla smaku i zdrowia.

Begonia
Wielu z pewnoÅ›ciÄ… zdziwi fakt, że wspaniaÅ‚Ä… ozdobÄ… wielu daÅ„ mogÄ… stać siÄ™ uprawiane w naszych ogrodach begonie (Begonia L.), które należą do rodziny ukoÅ›nicowatych i sÄ… reprezentowane przez ponad tysiÄ…c gatunków, z dużą liczbÄ… odmian uprawnych. Begonie pochodzÄ… z subtropikalnych rejonów Azji, Afryki i obu Ameryk.
W krajach, gdzie naturalnie rosnÄ…, stanowiÄ… ważny skÅ‚adnik żywnoÅ›ci i leków. SÄ… tam powszechnie stosowane w medycynie naturalnej. WykazujÄ… dziaÅ‚anie przeciwzapalne, rozkurczowe i Å›ciÄ…gajÄ…ce. Pozyskiwany z nich sok wykorzystuje siÄ...

Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.