Bardzo proszę, napiszcie więcej o komosie ryżowej (quinoa). Czy rzeczywiście ma tyle walorów spożywczych i zdrowotnych, że warto ją wprowadzić do codziennego jadłospisu? (...) Napiszcie też, jak ją przygotowywać.
Bardzo proszę, napiszcie więcej o komosie ryżowej (quinoa). (...)
Czy rzeczywiście ma tyle walorów spożywczych i zdrowotnych, że warto ją wprowadzić do codziennego jadłospisu? (...) Napiszcie też, jak ją przygotowywać.
Z poważaniem
Marta z Podbeskidzia
Odpowiada dietetyczka i znawczyni ziół Karolina Sienkiewicz.
Komosa ryżowa na długo odeszła w zapomnienie, gdyż była ongiś traktowana jako pokarm biedoty. Nadal jednak była i jest uprawiana w górskich rejonach Peru, Boliwii, Chile i Ekwadoru. Dzięki jej niewielkim wymaganiom glebowym i klimatycznym (udaje się na glebach bardzo słabych, nawet zasolonych i wytrzymuje mrozy do -5 st. C), zainteresowali się nią rolnicy północnoamerykańscy z Kolorado. Odkryli ją jednak stosunkowo późno, bo dopiero w 1982 r. Od tamtej pory quinoa znajduje się pod lupą naukowców i podbija św...