Bez mięska proszę

Wegetarianizm. Ma wielu zwolenników, chyba jeszcze więcej przeciwników. Wegetarianami są Dustin Hoffman, Julia Roberts, Tina Turner, z polskich gwiazd Marek Kondrat, Olga Bończyk, Kora, Ewa Bem i Krystyna Kofta. Z mięsa zrezygnowało tysiące ludzi, kierując się względami etycznymi lu

Wegetarianizm. Ma wielu zwolenników, chyba jeszcze więcej przeciwników. Wegetarianami są Dustin Hoffman, Julia Roberts, Tina Turner, z polskich gwiazd Marek Kondrat, Olga Bończyk, Kora, Ewa Bem i Krystyna Kofta.

Z mięsa zrezygnowało tysiące ludzi, kierując się względami etycznymi lub zdrowotnymi. Rzadko jednak zabierają głos naukowcy. Co na ten temat sądzi nauka, z tym pytaniem redakcja zwraca się do wybitnego specjalisty, prof. dr. hab. Witolda Szostaka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

– Panie Profesorze, czy rezygnacja z mięsa to dziwactwo gwiazd i wielu innych, czy też wybór zdrowego sposobu odżywiania?

Wegetarianizm pozwala zapobiec wielu chorobom cywilizacyjnym i dlatego nie nazwałbym go dziwactwem. Raczej świadomym wyborem zdrowego stylu życia. Już przed laty Światowa Organizacja Zdrowia zwracała uwagę na fakt, że w bogatych krajach Europy i Ameryki spożycie mięsa w stosunku do potrzeb jest za wysokie. A jeśli dodamy do tego brak aktywności fizycznej, która pozwoliłaby spalić nadmiar kalorii, to rezultaty są znane – wzrost zachorowań na choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość, nowotwory jelita grubego, cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca, za wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów, który zagraża sercu.

Jeżeli 6 Polaków na 10, niezależnie od płci, ma za wysoki poziom trójglicerydów, to znaczy, że nasze menu jest nieprawidłowe.

– I wtedy ratunkiem jest zdrowa i smaczna dieta wegetariańska?

Aby życiowe procesy mogły sprawnie przebiegać, codziennie potrzebujemy około 60 składników pokarmowych. Są to białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne oraz substancje balastowe, czyli błonnik. I tych wszystkich elementów dostarcza dieta oparta na produktach roślinnych oraz mleku i jego przetworach.

Jej ogromnym walorem jest fakt, że zawiera niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych, dużo natomiast tłuszczów roślinnych, czyli tych najlepszych. Warzywa i owoce stanowią ponadto niezastąpione źródło fitoskładników, np. antyoksydantów. Chronią one organizm przed chorobami, zapobiegają też starzeniu się komórek, przez co przedłużają witalność i młodość.

– Co to są fitoskładniki?

Te substancje zostały odkryte stosunkowo niedawno. Słowo podchodzi z greki (phyto) i oznacza roślinę. Te naturalne związki chemiczne wytwarzane przez rośliny chronią je przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych: zimnem, szkodliwym wpływem promieniowania ultrafioletowego, deszczami oraz wrogami takimi jak owady, bakterie, wirusy i grzyby. To ich własna broń biologiczna, która pomaga im przetrwać. Fitoskładniki nadają owocom i warzywom kolor, smak i zapach. Większość z nich to barwniki zgromadzone tuż pod skórką, dzięki którym marchewka jest pomarańczowa, pomidor czerwony, a ogórek zielony.

– I te swoje właściwości przenoszą na organizm ludzki.

Pomagają zachować zdrowie na wiele sposobów. Na przykład usprawniają funkcjonowani

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.