chwasty, zioła, kwiaty na talerzu

chwasty, zioła, kwiaty na talerzu

Zwykła zupa pokrzywowa
Drobno posiekaną cebulę poddusić na tłuszczu (masło, olej), zalać chłodnym bulionem mięsnym lub warzywnym, dodać drobno posiekane młode pędy pokrzywy (jedna filiżanka na talerz zupy), zagotować. Na koniec, mieszając, dodać jeszcze jedno jajko, do tego trochę masła, sos sojowy i grzanki z białego chleba.

Irlandzka zupa pokrzywowa
6 łodyg pora pociętych w kawałki dusić na maśle, zalać litrem mleka i ciągle mieszając, do miękkości gotować. Potem
dodać 4 filiżanki drobno posiekanej pokrzywy, 2 do 3 łyżek stołowych płatków owsianych i posolić. Zagotować i podawać gorącą zupę.

Angielski budyń „Nettle Pudding”
Waza (4 l) świeżych, młodych końcówek pokrzywy, 2 duże łodygi pora albo cebula, 2 brokuły albo 4 brukselki lub mała
kapusta, 250 g ryżu, sól

...
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.