Kuchnia Pięciu Przemian

Kuchnia Pięciu Przemian

W cyklu Pięciu Przemian, w związku ze zmianą pór roku, wyróżniamy dwa okresy przejścia między ruchem yin w dół i ruchem yang w górę.   Przedwiośnie to chwila zatrzymania między zimowym ruchem yin i wiosennym ruchem yang w górę. Łączy ono w sobie koniec rocznego cyklu z now

W cyklu Pięciu Przemian, w związku ze zmianą pór roku, wyróżniamy dwa okresy przejścia między ruchem yin w dół i ruchem yang w górę.

 

Przedwiośnie to chwila zatrzymania między zimowym ruchem yin i wiosennym ruchem yang w górę. Łączy ono w sobie koniec rocznego cyklu z nowym początkiem; śmierć ze zmartwychwstaniem.

Jajo było niemalże wszędzie uważane za symbol początku życia i początku wszechrzeczy, wierzono w istnienie „kosmicznego” jaja, z którego powstał Wszechświat. W wielu kulturach przypisywano jajom moc magiczną i leczniczą, wzmacniającą siły witalne. Oto wiosenne potrawy z jajkami.

 

Sernik (bezglutenowy)

Z – 3/4 kostki masła, 3 szklanki ziemniaków purée, 3/4 kg tłustego twarogu,

1/2 szklanki cukru, 8 jajek, kawałek wanilii, garść rodzynek, wiórki kokosowe do posypania foremki do pieczenia

M – szczypta imbiru

W – szczypta soli

Ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować, utrzeć gorące z łyżką masła na gładką masę. Dodać ser, połowę cukru, dodać pozostałe masło i żółtka, ziarenka z laski wanilii, zmiksować blenderem na pulchną masę (masa w czasie miksowania staje się gładka i pojawiają się w niej pęcherzyki powietrza), dodać rodzynki. Białka z jajek ubić z resztą cukru, imbirem i solą na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z ciastem. Foremkę do pieczenia wysmarować masłem, obsypać wiórkami kokosowymi, wyłożyć ciasto do foremki, posypać wiórkami, piec około dwóch godzin w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C.

Żurek z kaszą quinoa

O – wrzątek (2 litry), lubczyk, tymianek, listek laurowy

Z – łyżeczka masła, 1 kg ziemniaków,

2 łyżki kaszy quinoa, 1 suszony grzyb

M – 2 ząbki czosnku, cebula, szczypta czarnego pieprzu, kilka ziarenek jałowca, ziele angielskie, łyżeczka suszonego rozmarynu

W – sól

 Ugotować, zmiksować, dodać:

D – pół butelki kwasu z żytniej mąki

wymieszanego ze śmietaną,

Zagotować, dodać:

O – majeranek

Z – jajka ugotowane na twardo

 

Jajka „cocotte” z ziemniakami purée

Ziemniaki purée:

O – wrzątek

Z – ziemniaki, masło

M – szczypta gałki muszkatołowej

W – sól

D – śmietana

 

Przełożyć ziemniaki do kokilek, wlać na wierzch jajka:

Z – jajka, masło

M – pieprz

W – sól

D – śmietana, kiszona papryka i ogórki

 

Ugotować ziemniaki we wrzątku (po

2 ziemniaki na osobę), odcedzić, odparować, dodać masło, gałkę, sól, śmietanę. Utłuc gorące kopystką na gładką masę, włożyć porcje ziemniaków do żaroodpornych kokilek, zrobić w nich dołek, wstawić kokilki z ziemniakami do garnka z gorącą wodą. W dołki w ziemniakach wlać jajka wymieszane z masłem, pieprzem i solą (po 1–2 jajka na osobę). Polać jajka śmietaną i posypać pokrojoną w kostkę kiszoną papryką i kiszonymi ogórkami. Gotować w kąpieli wodnej pod przykryciem 6–8 minut.

 

Jajka „cocotte” można przygotować bez dodatków:

Jajka (1–2 na osobę) wbić do wysmarowanych masłem żaroodpornych kokilek, położyć na nich po kawałeczku masła, popieprzyć i posolić, polać śmietaną. Kokilki ustawić w żaroodpornym naczyniu z niewielką ilością wody i wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 6–8 minut. Jajka „cocotte” można również przyrządzić w kąpieli wodnej na gazie, gotujemy je wtedy 6–8 minut pod przykryciem.

 

Jajka „cocotte” można przyrządzić w wydrążonym pomidorze, w wydrążonym upieczonym dużym ziemniaku, w wydrążonym kawałku bułki czy też na ziemniakach purée. Trzeba

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.