Kwiaty w kuchni (cz. II)

Kwiaty w kuchni (cz. II)

W poprzednim numerze autorka zaprezentowała kilka kwiatów, które można bezpiecznie spożywać na surowo. Dziś proponuje wykorzystanie kolejnych – ze względu na ich walory smakowe i zdrowotne.

W poprzednim numerze autorka zaprezentowaÅ‚a kilka kwiatów, które można bezpiecznie spożywać na surowo. DziÅ› proponuje wykorzystanie kolejnych – ze wzglÄ™du na ich walory smakowe i zdrowotne.

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis)
Bywa nazywany zielem ogórkowym. To jednoroczna roÅ›lina zielna, majÄ…ca cenne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci lecznicze, która w stanie naturalnym wystÄ™puje w Å›rodkowej i poÅ‚udniowej Europie i w Azji Mniejszej. DziÅ› powszechnie jest uprawiany w ogrodach przydomowych jako roÅ›lina ozdobna i przyprawa.

Kwiaty ogórecznika sÄ… bogate w zwiÄ…zki mineralne – wapÅ„, potas i krzemionkÄ™, dziÄ™ki czemu majÄ… zdolność stymulowania pracy nadnerczy odpowiedzialnych za wydzielanie adrenaliny. ZawierajÄ… także witaminÄ™ C i karoteny oraz alkaloidy pirolizydynowe i flawonoidy. Poza tym ze wzglÄ™du na obecność Å›luzów, ogórecznik dziaÅ...

Autor: Karolina Sienkiewicz
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.