
Przetwarzanie produktów to jeden z najstarszych sposobów konserwacji. Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez kiszonek, zwłaszcza tych najbardziej tradycyjnych – w postaci ogórków czy kapusty. Jednak takie dodatki to nie tylko charakterystyczny smak, ale prawdziwa witaminowa bomba i źródło probiotyków. Te ostatnie są nam potrzebne szczególnie zimą. Wzmacniają odporność oraz skutecznie chronią organizm.
Przetwarzanie produktów to jeden z najstarszych sposobów konserwacji. Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez kiszonek, zwłaszcza tych najbardziej tradycyjnych – w postaci ogórków czy kapusty. Jednak takie dodatki to nie tylko charakterystyczny smak, ale prawdziwa witaminowa bomba i źródło probiotyków. Te ostatnie są nam potrzebne szczególnie zimą. Wzmacniają odporność oraz skutecznie chronią organizm.
Od krajów skandynawskich, przez śródziemnomorskie, aż po Afrykę i inne kontynenty. Właściwości kiszonek doceniane są niemal na całym świecie. Doskonale zastępują świeże warzywa i są niskokaloryczne. Co najważniejsze, znajdziemy w nich probiotyki – bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają procesy trawienne i podnoszą odporność organizmu.
Długa lista zalet
Ich walory są nieocenione. Po pierwsze &nd...