• Kefir

    Kefir

    Kiedy upał doskwiera, bardzo chętnie sięgamy po kefir, który ma orzeźwiający smak. Na jego bazie można także przygotować pyszny chłodnik lub kolorowe koktajle warzywne i owocowe. Czy rzeczywiście jest tak zdrowy, jak piszą w niektórych książkach czy artykułach...?
  • Zielona krew

    Zielona krew

    W poprzednim numerze opublikowaliśmy fragment książki B. Simonsohn pt. „Sok z młodego jęczmienia”. Wzbudził on duże zainteresowanie, dlatego zamieszczamy kolejny tekst o właściwościach i działaniu 100% sproszkowanego soku z młodego jęczmienia.
  • Chorzy z przejedzenia

    Chorzy z przejedzenia

    Przed świętami każdy zarzeka się, że musi ograniczyć ilość pochłanianego jedzenia i więcej się ruszać. Zazwyczaj są to pobożne życzenia, święta coraz częściej sprowadzają się bowiem do dwóch punktów: spotkać się w rodzinnym gronie i jeść bez opamiętania. I z roku na rok ostre dyżury przyjmują coraz ...
  • Jajko symbolem życia

    Jajko symbolem życia

    Olbrzymka Ilmatar zstąpiła z przestworzy i zanurzyła się w bezkresnym oceanie. Pływała, samotnie unosząc się na powierzchni wody. Pewnego dnia za sprawą chłodnego wiatru miała zostać matką. Gdy oczekiwała na narodziny potomka, na jej kolanie przysiadła kaczka i założyła gniazdo.
  • Owoce egzotyczne – lecznicze właściwości

    Owoce egzotyczne – lecznicze właściwości

    Owoce egzotyczne są nie tylko niezwykle dekoracyjne i smaczne. Urozmaicają nasz jadłospis, a ponadto wiele z nich zawiera cenne składniki odżywcze, nierzadko mają też wyraźne działanie lecznicze. W krajach, z których pochodzą, bywają wysoko cenione w lecznictwie ludowym. Ananas (Anana
  • Rady ojca Klimuszki

    Rady ojca Klimuszki

    Najpożyteczniejsze są surówki z jarzyn na czele z surówką z marchwi. Niedoceniane są grzyby. Jeść o każdej porze i w każdej postaci. Doskonałe dla chorych na przewód pokarmowy. Są naturalnymi antybiotykami oraz „naprawiaczami” systemu nerwowego. Mają dobro- czynny wpływ na wzro
  •  Jaja - na zdrowie!

    Jaja - na zdrowie!

    O tym, że jaja można jeść do woli i obniżać nimi poziom cholesterolu, o wyciąganiu z jaj substancji kluczowych dla naszego życia i leczeniu nimi chorób cywilizacyjnych z PROF. TADEUSZEM TRZISZKĄ, kierownikiem Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością Uniwersy
  • Dieta dr Budwig

    Dieta dr Budwig

    Dieta dr Budwig wg J. Górnickiej i B. Zwolińskiej-Kańtoch Pasta: miksujemy przez 5 minut 6-8 łyżek oleju lnianego z 12 i 1/2 dag twarożku oraz małym kubkiem jogurtu naturalnego. Doprawiamy miodem lub pieprzem (zwykłym bądź cayenne). Pastą na słodko można polewać owoce, kisiel
  • Późna jesień w kuchni

    Późna jesień w kuchni

    O tajnikach diety późnojesiennej opowiada dietetyczka Ewa Kamińska. – Jak filozofia pięciu przemian charakteryzuje jesień? – Po lecie i wczesnej jesieni następuje jesień właściwa. Tą porą roku kieruje żywioł metalu, jest jej właściwy smak ostry i kolor biały. Narządy, k
  • Pieczywo pełnoziarniste

    Pieczywo pełnoziarniste

    Dużo się dzisiaj mówi o zdrowej diecie, o konieczności dbania  o zdrowie i szczegółowego przyglądania się temu, co znajduje się na naszym talerzu. Tym, którym ubranie wydaje się za ciasne, eksperci zalecają odstawienie węglowodanów. Większość ludzi spożywa chleb każde
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.