Późna jesień w kuchni

O tajnikach diety późnojesiennej opowiada dietetyczka Ewa Kamińska. – Jak filozofia pięciu przemian charakteryzuje jesień? – Po lecie i wczesnej jesieni następuje jesień właściwa. Tą porą roku kieruje żywioł metalu, jest jej właściwy smak ostry i kolor biały. Narządy, k

O tajnikach diety późnojesiennej opowiada dietetyczka Ewa Kamińska.

– Jak filozofia pięciu przemian charakteryzuje jesień?

– Po lecie i wczesnej jesieni następuje jesień właściwa. Tą porą roku kieruje żywioł metalu, jest jej właściwy smak ostry i kolor biały. Narządy, które wówczas powinno się obserwować, szczególnie o nie dbać i leczyć, to płuca i jelito grube.

– Jesienią nie czujemy się dobrze – jesteśmy ospali, ulegamy depresji, mamy ochotę w ślad za przyrodą wyłączyć się z życia i zapaść w sen.

– Rzeczywiście, w tym okresie odczuwamy częściej potrzebę wypoczynku, dłuższego snu, bardziej też szkodzi nam stres i źle reagujemy na suchość pomieszczeń. To bunt płuc, które nie znoszą suchości, w tym także używek, takich jak papierosy, czarna herbata, kawa. Ale tego na ogół nie bierzemy pod uwagę.

– Wręcz przeciwnie – kiedy dni są coraz krótsze i coraz bardziej ponure – częściej sięgamy po używki.

– To powszechny błąd – pogłębiamy w ten sposób nieuzasadniony często smutek, ale nade wszystko zwiększamy skłonność do „łapania” infekcji i przeziębień. A przecież powinniśmy przygotować organizm na nadejście zimy – zwiększyć odporność. Możemy to zrobić także przez odpowiednią dietę, w której nie może zabraknąć: z mięs – indyka, z warzyw – cebuli i pora, i odpowiednich przypraw – białego i czerwonego pieprzu cayenne, chili, ziela angielskiego, imbiru (także świeżego), goździków, curry, kolendry i ostrej papryki. Powinniśmy też znacznie ograniczyć spożycie surowych owoców i zrezygnować z picia zimnych napojów.

Warto wiedzieć, że przeziębienie, zwłaszcza przy suchym kaszlu, bardzo skutecznie leczą ciepłe i ostre napoje, np. herbata z imbirem lub grzane wino z goździkami. Również silnie rozgrzewającym a smacznym napojem jest kakao z wanilią i pieprzem cayenne lub gotowane na wodzie z dodatkiem cynamonu i miodu.

– Przeziębienia związane z płucami nasilają się sezonowo, natomiast dolegliwości jelitowe trwają cały rok. Jedną z najbardziej powszechnych są zaparcia. Co Pani radzi jeść, aby wyeliminować tę przykrą przypadłość?

– Przede wszystkim ryż pełnoziarnisty, a także białe warzywa – kalafior, seler, rzepę i chrzan (zależnie od pory roku) – poza chrzanem w postaci gotowanej. Dobrze też zrobią zupy z mięsa i warzyw – w tym strączkowych, cebuli i pora. Znakomite rezultaty daje wypicie po jedzeniu soku z rzepy.

– Słyszałam, że do elementu metalu należy też alkohol.

– Tak jest. No cóż, nie tylko kłopoty

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.